Volledig scherm
Het Jezus Centrum aan de Holkerstraat in Nijkerk. © Henry Hamstra

Voorganger Jezus Centrum Nijkerk krijgt minder cel

Voorganger Johan K. van de evangelische geloofsgemeenschap Jezus Centrum in Nijkerk heeft in hoger beroep vijf maanden celstraf gekregen wegens mensenhandel en faillissementsfraude.

Het gerechtshof Arnhem vindt aanzienlijk minder zaken bewezen dan de rechtbank, die eind 2015 tien maanden cel oplegde aan K.

Met zijn stichting Intro zou de Nijkerker kwetsbare verslaafden aan wie hij opvang en zorg bood, hebben uitgebuit. Bij één van die cliënten vindt het hof uitbuiting, en daarmee mensenhandel, bewezen, terwijl de rechtbank dat bij zes verslaafden vond aangetoond.

Drugs

De verslaafden moesten in ruil voor onderdak zwaar werk verrichten in een bedrijf dat keukenbladen maakte. Als ze niet meewerkten aan het programma, dreigden ze op straat te komen staan. Daardoor werden de veelal aan alcohol en drugs verslaafde cliënten afhankelijk van het bedrijf van K.

Geld dat slachtoffers via een uitkering ontvingen, ging voor een deel in de vorm van huur naar K.’s stichting. K. zou bovendien geld uit persoonsgebonden budgetten hebben opgestreken.

Toen zijn bedrijf in moeilijkheden raakte, heeft K. de afwikkeling van het faillissement gefrustreerd, zo oordeelt ook het gerechtshof. Hij dupeerde schuldeisers door grote bedragen van het in faillissement verkerende bedrijf naar andere rekeningen over te boeken.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort