Volledig scherm
Ane Harting lijkt korte metten te willen maken met het informatiebord van woningstichting Leusden. © Saskia Berdenis van Berlekom

Voormalige seniorenwijk in Leusden
klaagt over jonge huurders

De ex-voorzitter van een de inmiddels opgeheven bewonerscommissie laat in een woedende brief weinig heel van Woningstichting Leusden (WSL). Hij vindt het niks dat mensen onder de 55 jaar nu de voormalige seniorenwijk mogen wonen.

Quote

Veel mensen zijn hier juist komen wonen om hun oude dag in rust te slijten

Ane Harting (67)

‘Wij voelen ons als als kleine kinderen in de hoek gezet’, staat in de boze brief. En ‘wij zijn weggepest door WSL’. De afzender is Ane Harting (67), ex-voorzitter van de bewonerscommissie Gras- en Klaverland.

De twee wijkjes Grasland en Klaverland, vlak naast winkelcentrum De Hamershof, waren ooit exclusief voor senioren vanaf 55 jaar. Sinds 2016 mag van WSL iedereen van 18 jaar en ouder hier wonen.

Geluidsoverlast

Dit tot woede van sommige bewoners. ,,Veel mensen zijn hier júist komen wonen om hun oude dag in rust te slijten”, zegt Harting. ,,Jongeren zorgen gemiddeld vaker voor geluidsoverlast. Harde muziek, troep, scootertjes.” Inmiddels is er een aantal bewoners van begin twintig bij gekomen. ,,Het komt voor dat je steeds weer d’r heen moet van ‘kan het wat zachter’.”

Al met al valt de overlast van de nieuwe, jonge bewoners, twee jaar na dato best mee. Maar dat de buurtvereniging niet heeft mogen meebeslissen, is wat steekt. ,,Ik heb een enquête uitgezet waaruit bleek dat 80 of 90 procent van de bewoners géén jongere buren wil. Wat zeiden ze bij WSL? Dat de vragen niet goed waren. De enquête is respectloos de grond in geboord.”

De klap op de vuurpijl is het plotselinge verdwijnen van een prikbord in de wijk. ,,Die heb ík gemaakt”, zegt Harting. ,,Nu is die zomaar vervangen door een lelijk bord, dat alleen open kan met een sleuteltje. WSL wil denk ik wraak nemen omdat ik die boze brief hebben geschreven.”

De bewonerscommissie bezweek al een jaar geleden onder de druk. Nu wendt Harting zich tot de politiek om alsnog zijn gelijk te halen. Hij is in gesprek geweest met raadsleden en zit binnenkort met verantwoordelijk wethouder Erik van Beurden om de tafel.

WSL-woordvoerder Judith van ’t Holt weerlegt dat de bewoners niet zijn betrokken bij het besluit de leeftijdsgrens voor nieuwe bewoners te verlagen. ,,We hebben uitgebreid met bewoners gesproken over ons besluit. Maar het is niet zo dat zij inspraak hebben over wie er waar mag wonen. Die bevoegdheid heeft een bewonerscommissie gewoon niet.”

Reden om jongeren toe te laten in de wijk was dat er steeds meer jonge woningzoekenden zijn. ,,Ook kregen we de woningen op de bovenverdieping niet verhuurd aan senioren. Voor ouderen is de trap niet aantrekkelijk.” En het prikbord? ,,Ik wist niet dat die van hem was. We hebben onlangs nieuwe prikborden opgehangen die met een sleutel open kunnen. Dat omdat er in andere wijken veel informatie werd weggehaald, zoals schoonmaakroosters.”

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort