Volledig scherm
De ingang van de beoogde bouwkavel, die momenteel nog in gebruik is bij Eemfors als opslag. © AD

Voorstel: streep door woningen in Park Schothorst

Er moet een hele dikke streep door de bouw van woningen in Park Schothorst. Dat is de strekking van een politiek voorstel, dat morgenavond wordt besproken in de gemeenteraad.

Het voorstel van Lijst Sanders, dat op papier nu op steun kan rekenen van Amersfoort2014, Lijst Molenkamp, de BPA en de PvdA (samen 9 van de 39 zetels), is de uitkomst van een aantal hevige debatten in de lokale politiek. Het vijftal is fel gekant tegen de bebouwing van het lap grond, waar tot de grote brand in 2010 de Amforsboerderij stond.

Volgens verantwoordelijk wethouder Astrid Janssen (GroenLinks, Ruimtelijke ordening) en de meeste andere partijen in de gemeenteraad is de woningnood in Amersfoort zo groot, dat er eigenlijk geen braakliggende locatie in de stad onbenut mag worden gelaten. De voorstanders bogen al mee door het aantal van zestig woningen verdeeld over twee of drie appartementengebouwen te laten varen, maar dat is voor de tegenstanders niet genoeg.

Stadsboerderij

Net als een groot deel van de omwonenden van het park, die vrezen voor verlies aan natuur en verkeersoverlast, zien zij liever een stadsboerderij voor kleinschalige zorg of dagbesteding op het stuk grond verrijzen. Deze boerderij mag ook niet groter worden dan de boerderij die er tot 2010 stond, en moet passen binnen het park. Lukt dat allemaal niet, of komt de gemeente er financieel niet uit, dan zou het terrein moeten worden teruggegeven aan de natuur.

Wat de vijf partijen betreft moeten omwonenden van het park, die vorig jaar massaal in opstand kwamen tegen het eerste bouwplan, veel inspraak krijgen in hoe het gebied eruit komt te zien. Of het voorstel een meerderheid haalt, valt nog te bezien: bij de laatste vergadering over Park Schothorst toonde een meerderheid van de gemeenteraad zich nog voorstander van woningbouw, zij het niet zo grootschalig als in de eerste opzet.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort