Volledig scherm
Willem (l) Boland met zijn vader en moeder en zijn broertje Benjamin. © AD

Vrienden in actie voor gezin met zieke zoon

Willem Boland (8) uit Hoevelaken noemt zijn ziekte niet leukemie, maar stommenie. Sinds een jaar vecht hij tegen zijn ziekte, gesteund door zijn ouders en zijn broertje Benjamin (5). Het gezin heeft daarnaast nog zoveel tegenslag ervaren in de afgelopen jaren, dat ze steun nodig hebben om een nieuwe start te kunnen maken.

Quote

De batterij is leeg, al heel lang en de problemen worden groter

Leon en Iris Hendriks

Vrienden van het gezin, Leon en Iris Hendriks, hebben daarom samen met Stichting Zorgeloos Kind de doneeractie ‘Samen Sterk voor Willem’ opgezet. Het is nodig om de noodzakelijk verzorging en begeleiding van Willem en het vinden van passende woonruimte mogelijk te kunnen maken.

,,Hartverwarmend’’, zegt vader Michiel ontroerd. ,,Ook de school van de kinderen en ouders van (oud)klasgenoten zijn zo betrokken bij ons, dat is echt ongelooflijk. We willen daarom graag in het dorp blijven wonen.’’

Het ging het gezin al langere tijd niet voor de wind. Michiel liep een dubbele hernia en huidkanker op, verloor zijn baan en moest het huis in Cuijk flink onder de vraagprijs verkopen.

Ze verhuisden naar een bovenwoning in Amersfoort, waar Alinda een praktijk had, om een nieuwe start te maken. Alinda, Willem en Benjamin bleken ook nog eens het Ehlers-Danlossyndroom te hebben, een bindweefselstoornis die vaak pijn in spieren en gewrichten en vermoeidheid geeft.

De grootste zorg gaat uit naar Willem. Hij is pas op zijn vroegst eind 2019 klaar met zijn behandelingen, waarvoor hij vaak naar het ziekenhuis moet gaan. Als hij het aankan, gaat hij een paar uurtjes per week naar school. De zorg vergt zoveel van het gezin dat Alinda haar werk moest opgeven.

Bakhuisje

Het gezin verblijft nu in een bakhuisje, want de eenkamerbovenwoning bleek veel te klein. Ook dat huisje is bepaald niet groot. ,,Alles gebeurt in één ruimte’’, zegt Michiel. ,,We krijgen wel veel hulp van familie, vrienden en buren, dat betekent veel voor ons.’’

Op dit moment is de grootste zorg dat er zonder geld geen zicht is op een passend huis. ,,Beter worden en samen sterk zijn is al lastig genoeg’’, zeggen Leon en Iris. ,,Maar als je door financiële problemen geen fijn stabiel thuis kunt bieden aan je kinderen, juist nu het hele gezin dat zo hard nodig heeft, is dat slopend. De batterij is leeg, al heel lang en de problemen worden groter. Wij willen hen graag helpen, maar dat kunnen we niet alleen.’’ 

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort