Volledig scherm
Lili en Howick vlak voor de zitting van de Raad van State. © ANP

Vriendin ving Howick en Lili op: hier hadden ze rust

De in Nederland opgegroeide Armeense kinderen Lili (12) en Howick (13) zaten drie dagen ondergedoken bij een bevriend gezin van hun moeder.

Volgens de goede vriendin van Armina, die graag anoniem wil blijven, konden Lili en Howick 'weer even kind zijn'. ,,Door wat zich de afgelopen weken heeft afgespeeld en met de uitzetting in het vooruitzicht stond er zo'n hoge druk op de ketel. Armina is een goede moeder, ze wilde haar kinderen rust geven. Ze vroeg me of Lili en Howick bij mij mochten komen. Ik heb direct ja gezegd. Ik heb zelf ook kinderen in die leeftijd en ik snap haar wens heel goed."

Ze was niet bang voor het risico dat zij nam door twee uitgeprocedeerde tieners in huis te nemen zonder medeweten van de autoriteiten. ,,We wilden de kinderen niet onttrekken aan uitzetting, maar ze hadden een wanhopige behoefte aan rust. Hier hoefden ze niks. Ze hebben gelachen. De hele dag buiten gespeeld, bij de McDonalds gegeten."

Stress

Dat alles kon omdat het gezin op een afgelegen plek woont. ,,Wij hebben Nidos (voogdij-instelling red.) zelfs aangeboden bij ons te kijken, te zien hoe goed de rust hen deed. Maar ze wilden de kinderen per se hebben. Ik zag wat die druk en stress aanrichtte en heb toen gezegd: klaar. We stoppen ermee."

De kinderen meldden zich maandagavond en zijn volgens Nidos op 'n 'veilige plek'. ,,Lili was er kapot van dat ze weer weg moest. Ze had gehoopt bij ons te kunnen blijven tot er meer duidelijkheid is."

Armina is vorig jaar in haar eentje het land uitgezet, toen zaten de kinderen ook ondergedoken. Zaterdag worden broer en zus het land uitgezet.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort