-
Volledig scherm
- © ANP

Vrouw uit Baarn hoeft niet de cel in voor stelen 33.000 euro van zoon

Een 42-jarige vrouw uit Baarn is vrijdag door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden voor het stelen van 33.000 euro van haar zoon. Tegen de Baarnse was 4 maanden gevangenisstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, geëist.

De inmiddels volwassen zoon ontdekte in 2018 dat het hele bedrag van een bankrekening was verdwenen, waar het eigenlijk tot zijn eenentwintigste verjaardag had moeten blijven staan. Het geld had hij als schadevergoeding gekregen omdat hij als peuter ernstig gewond was geraakt bij een aanval door een hond. Zijn moeder bleek het geld al in de loop van 2011 naar haar eigen bankrekening te hebben overgeboekt en uitgegeven.

Volgens de vrouw dacht ze dat ze dit mocht doen. Ze zou niet hebben geweten van de clausule dat het geld alleen met toestemming van de kantonrechter mocht worden opgenomen zolang haar zoon minderjarig was. Bovendien zou ze het geld niet voor zichzelf hebben gebruikt, maar voor uitgaven voor haar zoon, zoals therapie- en ziekenhuiskosten en schoolgeld. ,,Ik dacht dat het geld was dat we hadden ontvangen voor zijn zorg”, aldus de Baarnse.

Geen schadevergoeding

Maar volgens de rechtbank wist de vrouw van de clausule. Dat zou haar zijn uitgelegd bij het aanvragen daarvan en het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst met de verzekeringsmaatschappij. Bovendien maakten de rechters uit een notitie van de Rabobank op dat de vrouw, nadat ze tevergeefs had geprobeerd geld op te nemen, tegen een bankmedewerker had gezegd dat er geen clausule op de bankrekening zat. De bank had vervolgens de clausule opgeheven.

Omdat de feiten zich in 2010 en 2011 hadden afgespeeld, vond de rechtbank een onvoorwaardelijke celstraf niet meer nodig. De rechtbank wees ook een schadeclaim van de zoon af. Hij eiste onder meer 12.000 euro aan misgelopen rente van zijn moeder, maar volgens de rechters kon hij daar geen aanspraak op doen. Het basisbedrag van 33.000 euro heeft de man al van de Rabobank vergoed gekregen.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort