Archeologen geven in de sleuf uitleg aan leerlingen van De Hoeksteen.
Volledig scherm
Archeologen geven in de sleuf uitleg aan leerlingen van De Hoeksteen. © Saskia Berdenis van Berlekom

Vuurkuil uit prehistorie bij rondweg

Langs het toekomstige tracé van de rondweg om Voorthuizen hebben archeologen resten van prehistorische bewoning gevonden. Schoolkinderen namen gisteren een kijkje.

Quote

Ik word geen archeoloog want ik houd van rennen

Sven (8), leerling groep 5

De leerlingen van groep 5 en 6 van basisschool De Hoeksteen staan aan de rand van een 2 meter diepe en 4 meter brede sleuf. Die is gegraven in weilanden tussen de Overhorsterweg en de Voorthuizerweg bij Voorthuizen. Ze zijn heel benieuwd wat archeologen hier hebben gevonden, op de plek waar binnenkort de westelijke rondweg om Voorthuizen ligt.

Veel lijkt het niet: een vuurkuil, een waterkuil, een paar paalgaten en plekken waar ooit een boom heeft gestaan. Geen oude schoen, geen pijlpunten of botjes.

Belangwekkend
Toch weten de archeologen Marloes Luijten en Harry Pape van archeologisch adviesbureau Rubicon Erfgoed de kinderen ervan te overtuigen dat de vondst zeer belangwekkend is. Het is de enige plek op het 4,7 kilometer lange tracé van de rondweg waar ze, na een aantal proefboringen, iets interessants verwachtten te vinden. En warempel: dat blijkt ook zo.

Want de aanwezigheid van de vuurkuil, de waterkuil en de paalresten laten er geen twijfel over bestaan: hier hebben minstens 4000 jaar geleden mensen gewoond.

Voorwerpen zijn er niet gevonden. Misschien gaat dat nog gebeuren op de laatste zoekdag, vandaag. Maar het idee dat hier zo lang geleden mensen hebben gewoond onder primitieve omstandigheden spreekt tot de verbeelding. Vragen genoeg: waar leefden ze van, wat deden ze hier? ,,Ik weet nu veel meer van de prehistorie. We hebben er ook speciale lessen over gehad'', zegt de 7-jarige Bas.

Sven (8) vindt het erg interessant maar hij wil geen archeoloog worden: ,,Want ik houd van rennen.''

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort