Volledig scherm
Dori Németh en Eric Spring in ’t Veld van Escape Room Nederland. © Saskia Berdenis van Berlekom

VVD Amersfoort: ‘Neem veiligheid van escaperooms onder de loep’

De Amersfoortse VVD-fractie wil weten hoe het is gesteld met de veiligheid van escaperooms in de stad. Aanleiding is de brand in een escaperoom in Polen op 4 januari waarbij vijf tieners om het leven kwamen.

Inspectie van de Poolse escaperoom leerde dat er op het gebied van veiligheid veel gebreken waren. Zo zou de deurklink aan de binnenkant van de deur eraf zijn geschroefd en zijn verstopt.

Raadslid Hanneke Lap wil weten of medewerkers van escaperooms in Amersfoort zijn opgeleid om adequaat te kunnen ingrijpen bij calamiteiten en of er speciale opleidingseisen bestaan voor medewerkers van de controlekamers. Daarnaast vraagt Lap het college of bekend is op welke wijze en in welke frequentie de brandveiligheid van escaperooms in Amersfoort wordt gecontroleerd.

Volgens eigenaar Eric Spring in ’t Veld van Escape Room Nederland in Bunschoten zit je bij hem ‘opgesloten met een knipoog’. ,,Wij hebben in al onze kamers noodknoppen. Als je deze indrukt, stopt het spel, gaan alle lampen aan en alle deuren open. Wij hebben in onze kamers zelfs deuren die ‘escapers’ niet zien, maar die in zo’n situatie meteen opengaan. Dat geldt ook als onze brand- en hittemelders afgaan. De brandweer en gemeente waren nauw betrokken bij de bouw van onze kamers. Ik denk dat onze escaperoom veiliger is dan een gemiddeld kantoorpand of zelfs je eigen huis.”

Quote

Ik denk dat onze escaperoom veiliger is dan een gemiddeld kantoor­pand

Eric Spring in ’t Veld

Ook de escaperooms van Niels Middelaar in het Oppidium hebben een noodknop. ,,Alle ruimtes zijn ook voorzien van een sprinklerinstallatie en brandmelders. De noodknoppen bieden directe toegang tot de algemene ruimte waar een brandhaspel en twee nooduitgangen binnen handbereik zijn. Overigens zitten onze deuren nooit écht op slot. Ze worden dichtgehouden door een magneet en zijn te allen tijde te openen. Ook hebben we ‘gamemasters’, die monitoren en constant in contact zijn met de spelers.”

Risico

Wanja van Beek is eigenaresse van Rock City Escape in het klooster Onze Lieve Vrouwe Ter Eem. ,,Wij hebben een professioneel bedrijf een automatisch detectiesysteem laten installeren. Dat kost veel geld, maar de investering is belangrijk. Als er brand wordt gedetecteerd in onze escaperoom, wordt de brandweer automatisch ingeschakeld, gaan de noodverlichting en alle nooduitgangbordjes aan en worden alle deuren automatisch ontgrendeld. We hebben het risico op een dramatische gebeurtenis in onze ogen daarmee zo veel mogelijk verkleind.”

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort