Volledig scherm
Pmd-containers. © Jeroen Pol

VVD Baarn betwijfelt nut inzameling pmd-afval: ‘Niet minder restafval, maar minder milieubelasting’

Niet minder restafval moet het doel zijn, maar minder milieubelasting. Met die opvatting kraakt de VVD in Baarn het inzamelen van plastic, metaal en drankkarton (pmd).

Volgens raadslid Maike Koenders kunnen steeds grotere vraagtekens worden geplaatst bij het inzamelen van pmd-afval. ,,Wij vragen ons af of wij wel op de goede weg zijn’’, stelt Koenders in vragen aan het college.

Ze noemt verschillende redenen. De inzameling van pmd zou problematisch zijn, omdat de verwerkingscapaciteit in Nederland te klein is waardoor zelfs zou zijn uitgeweken naar Duitsland. Bovendien blijkt in de praktijk dat 30 procent van het pmd-afval achteraf restafval blijkt te zijn.

,,Daarom achten wij het van essentieel belang dat er de komende tijd nog eens extra kritisch wordt gekeken naar de vraag waar het inhoudelijk om dient te gaan, namelijk: wat is de daadwerkelijk milieuwinst van ons ingezette afvalbeleid? Het uitgangspunt om zo min mogelijk restafval te hebben, lijkt ons niet het juiste vertrekpunt. Het doel moet juist zijn om het milieu minder te belasten. We willen graag een maximale milieuwinst behalen met goed gescheiden afvalstromen of beter gezegd gecontroleerde stromen met grondstoffen die goed herbruikbaar zijn.’’

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort