Volledig scherm
Vink-projecten Amersfoort verslag: Johan Hardeman 1 foto van apartementengebouw Eemerald; foto met rijplaat en water dat in kuils wordt geloosd overige foto's: sloop Sportfondsenbad Cees 06 5062 5081 © Cees Wouda

VVD Barneveld wil asbestrapport over Vink ook openbaar hebben

De VVD in Barneveld is de geheimzinnigheid rond het in opspraak geraakte afval- en grondverwerkingsbedrijf Vink compleet beu. De fractie wil dat de gemeente een rapport over asbestovertredingen losweekt bij het Openbaar Ministerie en publiek maakt.

De liberalen vroegen vorig jaar oktober al eens tevergeefs om openbaarmaking van het rapport van de provincie Gelderland. Vink zou asbesthoudend materiaal van bedrijven hebben ingenomen als zijnde afkomstig van particulieren en daarmee strenge regelgeving hebben omzeild.

De provincie gaf het rapport niet vrij vanwege lopend strafrechtelijk onderzoek naar de activiteiten van Vink. Het Openbaar Ministerie gaat de gangen na van het bedrijf sinds bekend werd dat het met styreen vervuild bouwzand aanvoerde voor een nieuwbouwwijk in Barneveld.

Doordat het OM korte tijd later op verzoek van de gemeente Barneveld de geheimhouding ophief rond een rapport over de zandkwestie, ziet de VVD geen reden waarom de uitkomsten van het asbestonderzoek nog langer onder de pet moeten worden gehouden. De fractie vraagt het college schriftelijk nogmaals contact op te nemen met het OM over het vrijgeven van het asbestdossier over Vink.

De VVD is verder niet gerust op de financiële consequenties van de bouwzandkwestie. Nu bewoners uit de getroffen wijk zowel Vink als de provincie en de gemeente aansprakelijk houden voor eventuele schade, zou Barneveld er volgens de liberalen goed aan doen een bedrag te reserveren.

Samenwerking

De oppositiefractie wil ook weten wat het schandaal met het verontreinigde bouwzand betekent voor de verdere samenwerking tussen de gemeente en Vink. Volgens de VVD heeft Barneveld inmiddels ernstige imagoschade opgelopen. Ze is benieuwd of het college die mening deelt. B en W moeten nog antwoorden.  

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort