Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Rutger Van Der Zalm

VVD Leusden wil 'krachtige regie’ van wethouder bij windmolens in Achterveld

De Leusdense VVD-fractie wil weten in hoeverre Leusden invloed kan uitoefenen op de plannen voor windmolens vlak over de grens met Barneveld. 

Dat blijkt uit schriftelijke vragen die VVD aan de gemeente Leusden stelt. Volgens de fractie is er sprake van ‘grote onrust’ in het Leusdense dorp Achterveld omdat de vier kolossale windmolens van 180 meter hoog mogelijk vlakbij dat dorp komen te staan. Dat in Achterveld en omgeving burgerlijke weerstand is ontstaan over plannen, bleek wel bij een inloopmiddag die vorige week in De Glind werd gehouden. Daarom vraagt VVD: ‘Hoe kan de gemeente Leusden invloed hebben op een eventueel besluit van de gemeente Barneveld?’ Immers: de locatie die Barneveld aanwijst, ligt niet in Leusden.

Regie

Raadslid Henk Lonink van VVD vindt dat ‘een krachtige regie’ van Leusden ‘voor de hand’ ligt in deze kwestie. ,,Dat houdt in dat de wethouder alles doet wat binnen onze mogelijkheden ligt om invloed te hebben op deze plannen”, zegt hij. De VVD heeft overigens (nog) geen standpunt ingenomen over de wenselijkheid van deze vier windmolens.

Verder wil de fractie weten welke stappen het college heeft genomen en nog gaat nemen richting de gemeente Barneveld en de regio Amersfoort. Die laatste is een samenwerkingsverband van negen gemeenten waaronder Barneveld en Leusden. Deze vraag is al deels beantwoord. Zo heeft wethouder Erik van Beurden (duurzaamheid) collega-wethouder Didi Dorrestijn uit Barneveld gevraagd een informatiemoment te beleggen in Achterveld.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort