Volledig scherm
Foto ter illustratie © Ed van Alem

VVD-raadslid noemt Turkse toeteraars 'tuig'

Op Twitter is veel ophef ontstaan over een uitspraak van VVD-raadslid Jelle Hengeveld. Op een bericht van fractievoorzitter Maarten Flikkema, die zijn beklag deed over een Turkse trouwstoet die door te claxonneren zijn dochter uit haar slaap hield, reageerde hij gisteren met ‘tuig’. 

De kritiek komt zowel van binnen als buiten de politiek. ‘Turkse mensen wegzetten als tuig in plaats van een beetje verdraagzaamheid tonen’, aldus Chris Bruijnes, bekend van zijn strijd tegen zonnevelden in Vathorst. ‘De uitspraak lijkt sterk op etnisch profileren’, stelt oud-SP-voorman Geert Groeneveld. ‘Om mensen die blij zijn, nu als tuig weg te zetten…’, aldus Dillian Hos, GroenLinksfractievoorzitter.

Excuses

Ondanks de storm aan kritiek peinst VVD-raadslid Jelle Hengeveld niet over het maken van excuses. 

‘Ik ga geen excuses maken, omdat ik mensen die de wegenverkeerswet overtreden tuig heb genoemd’, stelt hij op het sociale medium. ‘Als je blij bent, dender je niet toeterend door een woonwijk.’ Hij sluit af met de hashtags #vindik en #doei. Een antwoord dat weer reacties als ‘hadden ze geen plaats meer bij de PVV?’ oproept. Hengeveld, 25 jaar, zit sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart voor de VVD in de gemeenteraad en voert daar onder meer het woord over het sociaal domein en sport.

Ook in een telefonische reactie neemt hij zijn woorden niet terug. ,,Als ik kijk naar van wie de reacties komen, dan zijn het nagenoeg allemaal mensen die altijd kritisch zijn op elke uitlating en beslissing van mijn partij. Daarom vergroten ze deze kwestie uit. Mogen ze doen, maar ik ben niet van plan daar gehoor aan te geven.”

Hypocriet

De typering tuig en vervolgens de weigering excuses te maken, worden nog het felste neergesabeld door politieke partij Denk. ,,Ik vind zijn reactie walgelijk en een volksvertegenwoordiger onwaardig, waarbij hij een groep feestvierende mensen op hun mooiste dag van hun leven wegzet als tuig”, reageert voorman en enig raadslid Tahsin Bülbül. ,,Ten tweede vind ik het ook uiterst hypocriet en selectief: ik hoor hem niet klagen als we staan te toeteren voor het Nederlandse elftal. Meneer Hengeveld probeert mee te liften op de populistische trein door af te geven op mensen met een migratieachtergrond. Dat is PVV-corvee en ik vind het walgelijk.”

Ook VVD-fractievoorzitter Maarten Flikkema werd na zijn tweet over de Turkse trouwstoet door tegenstanders discriminatie verweten. Zijn verweer: ,,Jelle en ikzelf doelen niet op Turken als groep, maar op eenieder die een dergelijke overtreding begaat. Elke aanklacht van racisme werpen we dan ook verre van ons.’’

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Speciale beklimming Onze Lieve Vrouwetoren en werkzaamheden aan de Hanzetunnel

    Speciale beklimming Onze Lieve Vrouweto­ren en werkzaamhe­den aan de Hanzetun­nel

    Aan de hand van de spannendste verhalen die zich op en rond de toren hebben afgespeeld, neemt Abe de Verteller kinderen (7+) en hun ouders vandaag mee naar de top van de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort. Luister om 11.00 uur hoe in de Middeleeuwen het meisje Margriet een wonderbeeldje vond en hoe er daarna vele wonderen in de stad plaatsvonden en hoe de echte held Leendert Nicasius de toren redde van de brand. Geniet vervolgens van het prachtige uitzicht!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort