Volledig scherm
Wateroverlast op de weg na een wolkbreuk. © ANP

Waterschap: Neerslag nog niet genoeg om tekort aan te vullen

De regen die gisteren viel, is bij lange na niet genoeg om het neerslagtekort aan te vullen. Waterschap Vallei en Veluwe blijft de situatie daarom monitoren. 

Volledig scherm
Neerslagtekort gemeten op 9 augustus © KNMI

De exacte cijfers heeft woordvoerder Patricia Flint van Waterschap Vallei en Veluwe nog niet, maar de 60 millimeter die op sommige plekken lokaal zou zijn gevallen is niet genoeg om het ontstane tekort aan te vullen. ,,Het tekort is 300 millimeter, dus het kost flink wat tijd om het aan te vullen", aldus Flint. ,,De verwachting is nog steeds dat het waterpeil in het IJsselmeer en de rivieren verder blijft dalen."

Het onttrekkingsverbod van oppervlaktewater dat vorige maand werd ingesteld blijft dus van kracht. Boeren mogen hun akkers niet beregenen met water uit beken en sloten die afhankelijk zijn van regen of kwelwater. Uit de Eem, de Heiligerbergerbeek en het Valleikanaal mag nog wel water onttrokken worden. ,,We houden de weerberichten in de gaten. Het onttrekkingsverbod geld tot begin september. Als het dan nog niet voldoende geregend heeft, kan het nog verlengd worden", zegt Flint. 

Op de website van het KNMI is te zien dat het neerslagtekort de komende twee weken, ondanks de voorspelde regen, blijft schommelen rond de 300 millimeter. 

Zwemwater

Het waterschap adviseerde gisteren om contact met al het oppervlaktewater te vermijden. ,,Er is nog steeds een toename van blauwalg en botulisme. Na een melding duurt het even voor er een bord staat bij de desbetreffende plas. We krijgen vaak vragen van mensen die willen weten of ze hun hond in een vijver kunnen laten zwemmen die in verbinding staat met een plas waar blauwalg is geconstateerd", zegt Flint. ,,Daarom hebben we het nu omgedraaid. Zwem alleen in de wateren die aangewezen zijn op de zwemwaterkaart, dan is het zeker veilig."

Ook spelen in het water in straten die blank staan is geen goed plan stelt Flint. ,,Tijdens een piekbui kan de overstort van het riool gaan werken. Daardoor komt er water op straat komt te staan. Dat is rioolwater, verdund weliswaar, maar toch niet erg goed. Daarom ons advies om contact met dit water te vermijden."

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort