Volledig scherm
© anp

Weerstand tegen huizen vluchtelingen Barneveld

De snelle afgifte van een omgevingsvergunning voor de bouw van 22 nieuwe woningen voor vluchtelingen met een verblijfsstatus in Barneveld, heeft niet alleen een aantal omwonenden onaangenaam verrast maar ook de VVD. Die vindt dat B en W de vergunning moeten intrekken.

Op het grasveld aan de Churchillstraat in Barneveld komen zo'n 60 mensen komen te wonen voor maximaal tien jaar. De gemeente kon een omgevingsvergunning geven ondanks het feit dat het bestemmingsplan geen woningen daar toestaat. Het nemen van een zogeheten besluit omgevingsrecht maakte het mogelijk om daar maximaal tien jaar van af te wijken.

Overhaast
De VVD vindt dat er overhaast een besluit is genomen, zonder dat de Barneveldse raadsleden in gesprek zijn gegaan hierover met omwonenden, stelt fractieleider Jan Willem van den Born in vragen aan het college. Dat is absoluut de verkeerde volgorde, we zijn hierover onaangenaam verrast. Laten we nu eerst beginnen met luisteren.''

Een aantal buurtbewoners betreurt het dat de helft van het grote grasveld wordt opgeofferd aan woningbouw.

Het plan is de eerste grotere stap om meer huisvesting te bieden aan deze groep mensen. Er is nog geen tweede locatie op het oog om op deze manier vluchtelingen onderdak te bieden. ,,We blijven zoeken en vragen ook steeds aan projectontwikkelaars of ze bereid zijn een deel van hun bouwplannen voor vluchtelingen beschikbaar te stellen,'' zegt woordvoerder Bertil Rebel van de gemeente. ,,Daarnaast gaan we ons inspannen om meer sociale huurwoningen te bouwen.''

Doorstroming
Met dat laatste worden volgens hem drie vliegen in één klap geslagen. ,,De doorstroming kan op gang komen. Mensen uit kleine woningen kunnen naar een grotere en de achterblijvende huizen kunnen weer voor vluchtelingen worden gebruikt. Daardoor wordt de verspreiding van de vluchtelingen over de gemeente bevorderd.''. Met het versneld sociaal bouwen hoopt Barneveld z'n verplichting om tot juli 70 statushouders te huisvesten na te komen. Van de 140 van vorig jaar zijn er nog enkele over die nog een plek moeten hebben.

De bewoners kunnen nog een zienswijze indienen tegen de vorige week verleende omgevingsvergunning. Tegen het zogeheten besluit omgevingsrecht van B en W, dat het mogelijk maakt maximaal tien jaar af te wijken van het bestemmingsplan, kan geen bezwaar worden gemaakt. ,,De woningen gaan daar sowieso na tien jaar weg. Mogelijk naar een andere plek, want het gaat om duurzame woningen die wel vijftig jaar mee kunnen. Het zijn dus beslist geen wooncontainers,'' licht Rebel toe.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort