Volledig scherm
Ontwerp A. © Zeep Urban Design

Welk ontwerp gaat het worden aan de Eemhaven?

Waar tot voor kort spaceboxen stonden, verrijst binnenkort een nieuw woongebouw: Kamer 3.

De Amersfoortse architect Jan Poolen tekende vorig jaar voor het grijsbruine bakstenen ontwerp (A) aan de Kleine Koppel, met industrieel zaagtanddak en een toren van bijna 28 meter.

Maar na klachten uit de buurt als zou het woongebouw te veel schaduw werpen op de Eemhaven, zette Poolen zich opnieuw aan de tekentafel en kwam met een aangepast ontwerp (B). De toren werd drie meter naar achteren geplaatst om de schaduwwerking te verminderen en wit gemaakt om het geheel lichter te doen lijken.

poll

Welk ontwerp moet het worden?

 • Ontwerp A (27%)
 • Ontwerp B (73%)
765 stemmen
Volledig scherm
Ontwerp B. © Zeep Urban Design

Voorkeur

D66-raadslid Noëlle Sanders komt dinsdag met een voorstel om het aangepaste ontwerp de voorkeur te geven. De witte toren doet haar denken aan de silo van Cova, die ooit aan de overkant van het water stond. ,,En het levert iets minder schaduw op aan de kade.'' Jan Poolen vindt beide ontwerpen acceptabel. ,,Maar het aangepaste ontwerp is ingewikkelder, heeft minder vierkante meters en vereist nieuw tekenwerk.'' 

Ofwel, daar hangt een prijskaartje aan. Hoeveel? Poolen: ,,Weet ik niet precies, maar geen tonnen.''  Waarmee de raadsleden aan zet zijn: kiezen ze het oorspronkelijke, industriële gebouw waar de toren oprijst uit het bouwmassief of zijn ze bereid de portemonnee te trekken voor het 'lichtere' gebouw waar de witte hoogbouw teruggezet is en op een plateau staat.

 1. Laat overvallers voor straf een jaar werken in de zaak die ze beroofd hebben
  PREMIUM
  column

  Laat overval­lers voor straf een jaar werken in de zaak die ze beroofd hebben

  De poortdeur gaat open en vanuit huis zie ik het silhouet van een man. De capuchon van zijn hoodie over zijn hoofd, sjaal voor zijn gezicht. Aan zijn houding en loopje zie ik dat het Teun is. Hij komt net terug van zijn werk. Een baantje in de horeca waarmee hij een zakcentje verdient. Hij krijgt het minimumloon voor een zeventienjarige. Uren werken, zonder mopperen. Van zijn verdiende geld heeft hij inmiddels een computer en een gitaar gekocht. In de tas die Teun meebrengt zit zijn blouse met het bedrijfslogo er op.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort