Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Wethouders: onderste steen boven in SAVE-lek

De 26 gemeenten in de provincie Utrecht willen de onderste steen boven in het SAVE-lek, waardoor persoonsgegevens van 2700 jeugdzorgklanten in verkeerde handen konden komen.

Dat valt op te maken uit een brief die verantwoordelijk wethouder Cees van Eijk (Jeugdzorg, GroenLinks) aan de gemeenteraad van Amersfoort heeft gestuurd. In een overleg met zijn collega’s is een waslijst aan vragen opgesteld die door de Raad van Toezicht van Samen Veilig Midden-Nederland (SAVE) beantwoord dienen te worden.

De wethouders willen onder meer weten of alle interne procedures wel in orde zijn, of die procedures weleens doorgelicht worden en of de organisatie de risico’s van fouten in beeld heeft. Twee weken geleden bleek dat uiterst privacygevoelige informatie weg kon lekken via e-mails naar een oude domeinnaam, die de organisatie was vergeten op te heffen. Doordat een medewerker van een wijkteam gegevens naar zo’n e-mailadres zond is in ieder geval één Amersfoorts gezin het slachtoffer geworden van het lek, zo stelde Van Eijk vorige week in de gemeenteraad.

Volgens de GroenLinks-bestuurder heeft SAVE de oude domeinnaam inmiddels weer in eigendom, waardoor eventuele verkeerd verzonden e-mails in ieder geval bij de zorginstelling belanden. Verder heeft de zorginstelling cybersecurity-specialist FOX-it ingehuurd om de blunder en de gevolgen hiervan door te lichten.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort