Wie moet volgens jóu Amersfoorter van het jaar worden?

Amersfoorter van het jaarDe zesde editie van de verkiezing Amersfoorter van het Jaar gaat vandaag van start. AD-lezers bepalen wie straks met de eer gaat strijken.

Volledig scherm
Amersfoort, logo Amersfoorter van het Jaar © AD

Het opperen van kandidaten is altijd een tikkeltje willekeurig. De redactie put daarbij immers al gauw uit het nieuws van het afgelopen jaar.

Maar er is ongetwijfeld een groot arsenaal Amersfoorters dat zich buiten het zicht van de krant op wat voor manier dan ook in 2019 in de kijker heeft gespeeld. Het is aan AD-lezers om kanshebbers voor te dragen. Na een inventarisatie nomineert een jury tien kandidaten. Uit die genomineerden komt dan de ‘Amersfoorter van het Jaar 2019’ voort.

De hieronder genoemde namen zijn slechts suggesties.

Goud

‘Helden’ kende Amersfoort dit jaar in diverse categorieën. Een van hen is Danny van EeHij verloor vier jaar geleden zijn benen nadat hij voor de trein sprong, maar vocht zich terug. Nu traint hij als sportman bij NOC*NSF. Zijn doel: goud bij de Paralympische Spelen.

Jeffrey Goijaerts toonde zich een klassieke held. Hij redde in oktober door snel optreden een automobilist het leven die onwel werd op de A28 en tegen de vangrail reed.

Nog zo’n held is Maurits van Hoogevest. Tot twee keer toe was hij de reddende engel van 70-plusser Anneke. In april, na een overval en mishandeling in haar woning in Kruiskamp, deed hij haar een boottocht cadeau. En vier maanden later bood Van Hoogevest aan haar hondjes uit te laten, nadat Anneke bij een ongeluk op de Schuilenburgerweg was aangereden. ,,Ongelooflijk lief’’, aldus Anneke.

Jos Houtveen maakte zich in 2019 op diverse terreinen verdienstelijk. Als voorzitter van Stichting Keiroze Amersfoort, een belangenvereniging voor LHBT’ers, was hij betrokken bij de organisatie van een ‘roze’ kerkdienst, uit protest tegen de zogeheten Nashvilleverklaring, een vertaling van het Amerikaanse Nashville Statement, dat de traditionele christelijke leer over seksuele ethiek en homoseksualiteit bevestigt.

Daarnaast wierp Houtveen, directeur van basisschool De Malelande, zich in aanloop naar acties voor betere arbeidsvoorwaarden op als spreekbuis van leraren in het basisonderwijs.

Als directeur van ArteGanza probeert Hassan Elammouri al jaren verschillende bevolkingsgroepen via kunst en cultuur bij elkaar te brengen. Afgelopen jaar startte hij een project om 132 culturen uit de stad in kaart te brengen; het in juni gehouden festival Musica Mundo sloot daarbij aan.

In de sectie cultuur moeten ook Robbert Roos en Onno Maurer, directeuren van respectievelijk Kunsthal KAdE en Museum Flehite, worden genoemd. Na jaren van voorbereidingen realiseerden zij aan het begin van dit jaar een grote en drukbezochte tentoonstelling over Caspar van Wittel (1653-1736), de in Amersfoort geboren schilder van stadsgezichten die furore maakte in Italië.

Ibrahim El Khalki timmert al een aantal jaren aan de weg als jongerenwerker. Keer op keer slaagt hij erin zinvolle bezigheden te bedenken voor de straatjeugd. Zo heeft hij ook dit jaar weer een zaalvoetbaltoernooi op poten gezet in Sporthal Zielhorst met oud en nieuw. Daar worden zo’n 3000 belangstellenden verwacht. Eerder dit jaar trakteerde hij met een groep jongeren ouderen in verpleeghuis St. Elisabeth op koffie met gebak en was hij betrokken bij de opening van een vernieuwd trapveld aan de Meridiaan.

Erik de Waal verdient lof voor zijn doorzettingsvermogen. De 65-plusser met parkinson voltooide in oktober zijn pelgrimage naar het Spaanse Santiago de Compostella. In de maanden daarvoor had hij om uiteenlopende redenen zijn voettocht voor het goede doel (geld inzamelen voor bestrijding van parkinson) moeten staken, maar keer op keer pakte hij de draad weer op.

Missie

Volledig scherm
Fien, Menno en Harald, Amersfoorters van het Jaar 2018. © Cees Wouda

Winnaar krijgt 500 euro en een oorkonde

Lezers van AD Amersfoortse Courant bepalen wie de Amersfoorter van het Jaar 2019 wordt. Vanaf vandaag kunnen kandidaten worden aangedragen.

Stemmen kan alleen digitaal en kanshebbers dienen in Amersfoort (ook: Hoogland en Hooglanderveen) te wonen. Nomineren kan tot 9 december. Vervolgens kiest een driekoppige jury tien Amersfoorters die meedingen naar de titel. De beslissende stem is weer aan de lezers, uit te brengen via de eerder genoemde website (vanaf 14 december).

De Amersfoorter van het Jaar wordt bekendgemaakt op woensdag 8 januari, tijdens een bijeenkomst in het KAdE-café op het Eemplein (vanaf 19.30 uur). Hij of zij krijgt een prijs van 500 euro en een oorkonde.

Eerdere winnaars van de verkiezing waren: Cieka Galenkamp, Marlies Tjarks, Arie Terschegget, Milan ten Broek en het jeugdige drietal Fien, Menno en Harald.

Beter gemotiveerde vrijwilligers dan Ineke Bos zijn er niet te vinden. Ze vierde dit jaar haar 70-jarig jubileum als collectant voor het Koningin Wilhelmina Fonds. Zij stopt, maar haar dochter neemt het stokje over.

Kath Duin is een Amersfoortse met een missie. In juli bracht ze persoonlijk 16.000 exemplaren van de door haar bedachte ZomerPretPas langs alle basisscholen. In het boekje, ter grootte van een paspoort, staan tips voor gratis vakantie-uitjes in de verschillende wijken van de stad. Duin hoopt te bereiken dat kinderen die niet of maar kort met vakantie gaan, toch een actieve zomer hebben.

Behoefte aan feelgood-kandidaten? Denk dan aan de zusjes Anastasia en Nina. Zij behoorden tot 200 inzendingen die met hun ‘Rembrandts’ een plek kregen in het Rijksmuseum in Amsterdam. Ruim 8000 mensen hadden eerder dit jaar gehoor gegeven aan de oproep een zelfgemaakt kunstwerk, geïnspireerd op Rembrandt, in te sturen.

Marijn van der Ploeg, Esther Markusse en Jonatan Blankenstein tenslotte, bedachten de Bike Bar; een plek in het Soesterkwartier waar mannen die nieuw zijn in Nederland hun band leren plakken én elkaar kunnen ontmoeten.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort