Wie wordt Amersfoorter van het Jaar 2018? Nomineer jouw favoriet!

De verkiezing Amersfoorter van het Jaar 2018 gaat van start. AD-lezers bepalen wie straks met de eer gaat strijken.

Volledig scherm
© AD

Het noemen van kandidaten is altijd arbitrair. Vaak gaat het om personen die met hun daden het nieuws haalden. Maar er is ongetwijfeld een groot aantal andere Amersfoorters te bedenken dat zich het afgelopen jaar op een bijzondere manier heeft onderscheiden. En om hen voor het voetlicht te brengen, is de bijdrage van AD-lezers essentieel.

De kandidaten die de redactie hieronder voorstelt, zijn daarom niet meer dan suggesties. Pas na een inventarisatie van alle inzendingen zal een jury een lijst van tien genomineerden samenstellen, op wie lezers hun stem kunnen uitbrengen.

Enthousiasme

Volledig scherm
Milan ten Broek, die een moeder met kind uit het water redde, werd verkozen tot Amersfoorter van het Jaar 2017. © Annemarie Degens

Lezers van AD Amersfoortse Courant bepalen wie de Amersfoorter van het Jaar 2018 wordt. 

Stemmen kan alleen digitaal en genomineerden dienen in Amersfoort (ook: Hoogland en Hooglanderveen) te wonen. Nomineren kan tot 10 december. Vervolgens kiest een driekoppige jury tien Amersfoorters die meedingen naar de titel. De beslissende stem is weer aan de lezers, uit te brengen via de eerder genoemde website (vanaf 15 december).

De Amersfoorter van het Jaar wordt bekendgemaakt op vrijdag 11 januari, tijdens de bijeenkomst in het KAdE-café op het Eemplein (vanaf 19.30 uur). Hij of zij krijgt een prijs van 500 euro en een oorkonde.

Eerdere winnaars van de verkiezing waren: Cieka Galenkamp (2014), Marlies Tjarks (2015), Arie Terschegget (2016) en Milan ten Broek (2017).

Iemand om in de gaten te houden bij deze vijfde editie is Bernard van Gellekom, een ondernemer uit het Soesterkwartier, met oog en hart voor de wijk waarin hij opgroeide. In de voortuin van zijn bedrijf aan de Soesterweg, waar Van Gellekom een drukkerij runt, creëerde hij in februari een ijsbaan voor buurtkinderen.

Over maatschappelijke betrokkenheid gesproken: de Stichting Herdenkingsstenen zet zich al jaren in om de herinnering aan tijdens de oorlog omgekomen Amersfoorters levend te houden. Ook in 2018 werden, verspreid over de stad, enkele tientallen stoeptegels met namen van slachtoffers onthuld. Komend jaar volgt het slotstuk van dit omvangrijke project. Dan zullen er 430 stenen zijn gelegd.

Ariaantje van Gent verdient een pluim voor Aya’s Toko, waarmee ze kinderen het leed van haar eigen armoedige jeugd wil besparen. Iedereen kan bij haar in het Soesterkwartier spullen doneren, die vervolgens worden geruild voor houdbare etenswaren. De handel verloopt via Facebook.

Mooi ook is de actie van het platform Mind, een organisatie die het psychische welzijn van mensen wil bevorderen. Onder de naam Happy Monday wil de organisatie ervaringsverhalen, tips en zelfhulptools bieden waarmee mensen hun persoonlijke geluk kunnen verbeteren. Zo worden deelnemers uitgedaagd mee te doen aan een zevendaagse Happy Challenge met praktische opdrachten.

Een echt rolmodel is Eliane Becks Nininahazwe. De in Burundi opgegroeide Amersfoortse, zelf besmet, brak het taboe op hiv en aids. Ze figureert groot op posters (‘Ik heb hiv en God houdt van mij’), geeft voorlichting op middelbare scholen en begon dit jaar met een blog om het stigma waarmee seropositieven kampen, te bestrijden.

Kampioen

In de categorie kunst en cultuur valt te denken aan Timo Braeken, die het initiatief nam voor de terugkeer van het culinaire evenement Proef Amersfoort (in De Nieuwe Stad); het duo Luca de Vries en Espen Dee dat, 14 jaar oud, Nederlands kampioen goochelen bij de junioren werd; regisseur Ruwan Heggelman, wiens korte film Ik kan vliegen hoge ogen gooit op internationale festivals; fotografe Carla Kogelman, die dit jaar wéér een belangrijke prijs won (Zilveren Camera); Jorinde Gommans, bedenker van het Yoga Festival, dat bijna 400 bezoekers trok, of aan graffitikunstenaar Daniël van de Haterd. Hij verfraaide een muur op de Wagenwerkplaats met een stationsscène uit de vorige eeuw.

Lovenswaardig was het initiatief van projectontwikkelaar Schipper Bosch om pakhuis ’t Spijkertje aan de Grote Koppel te herbouwen. De historische opslagplaats werd dertien jaar geleden tot verdriet van veel oudere Amersfoorters gesloopt. Op dezelfde plek zou nu een horecapand met terras moeten komen.

In een tijd dat klimaat en milieu hoog scoren, mogen ook de zussen Nicky en Jessie Kroon niet onvermeld blijven. Zij begonnen drie jaar geleden aan een ‘afvalarm’ leven, waarbij allerlei soorten verpakkingen worden gemeden, en werken nu aan hun ‘zero wasteboek’, opdat anderen hun voorbeeld kunnen volgen. Behoefte aan minder voor de hand liggende kandidaten? Houd dan bijvoorbeeld Dylan Raemakers in gedachten. Hij werd tot Mister Tattoo Nederland gekroond. Zijn beide armen, handen en een been zijn inmiddels bedekt met tatoeages.

Of denk aan Danique van Amerongen en Indy Morsen, die als 15-jarigen het Young Beauty Event opzetten, vanuit de gedachte dat veel jonge meiden onzeker zijn over hun uiterlijk.

Tot besluit de namen van Juane Xue en Wim van der Schalk, voor misschien wel het opmerkelijkste initiatief van 2018. Zij lieten aan de Heiligenbergerweg een huis annex expositieruimte bouwen, zonder ook maar één rechte wand en beschilderd in alle kleuren van de regenboog. Dat is pas lef.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort