Volledig scherm
Het Operaplein: verouderd en onveilig, aldus de buurt. © AD

Winkelcentrum Operaplein wacht de sloopkogel

Winkelcentrum Operaplein verdwijnt waarschijnlijk over een paar jaar van de kaart van Amersfoort. De kleine winkeltjes en het speelveldje moeten plaatsmaken voor één grote Hoogvliet-supermarkt, met appartementen daarboven.

Plannen van woningcorporatie de Alliantie hiervoor kunnen rekenen op medewerking van het gemeentebestuur, zo werd gisteren bekendgemaakt. Het Operaplein is één van de meest vervallen plekken van Amersfoort (in de woorden van het gemeentebestuur ‘gedateerd en sleets’) en wordt door omwonenden vooral ’s avonds als onveilig ervaren. Er zit een Wibra, een Hoogvliet en een handvol veelal Turkse en Marokkaanse supermarkten, groente- en modezaken.

Rond het winkelcentrum in de wijk Schuilenburg is de voorbije jaren al veel gerenoveerd en nieuw gebouwd, voornamelijk aan de Hogeweg en de Ariaweg. Nu is het plein zélf aan de beurt. Alle winkels gaan weg en er komt één nieuwbouwsupermarkt voor terug. Waarschijnlijk wordt dat weer een Hoogvliet, omdat de ondernemer al heeft aangegeven na de sloop graag terug te willen keren. De nieuwe winkel wordt groter dan de huidige, wat ook strookt met de wens van het supermarktconcern.

Boven de supermarkt komt een nog onbekend aantal appartementen. Zeker is wel dat het er fors meer worden de acht huishoudens die nu boven de winkels wonen: er wordt ingezet op een ‘vergroting van het bouwvolume’, en een complex dat zich kan meten met de bebouwing eromheen (hoge flats). Tenminste 35 procent van deze woningen valt in de sociale sector, wat past bij het streven dat de gemeente zichzelf heeft opgelegd. De huurders die nu boven het centrum wonen, krijgen het aanbod om terug te keren.

Planning

Wanneer de sloopkogel precies bij het Operaplein op bezoek gaat, is nog onduidelijk. Er wordt rekening gehouden met 2022 maar eerst moet nog een inspraaktraject worden gestart, moet nog een definitief plan worden gemaakt en moet de gemeenteraad zich er nog over buigen. Alle kosten komen in principe voor rekening van de Alliantie. Wel draagt de gemeente bij aan de herinrichting van de ruimte in en rond het centrum, en heeft daarvoor maximaal 7200 euro per nieuw opgeleverde woning beschikbaar.

Het Operaplein werd gebouwd in de jaren 70 en kwam tot een paar jaar geleden regelmatig terug in de politieberichten. Zo werd eind 2013 een 54-jarige wijkbewoonster na een parkeerruzie achterna gezeten door een man met een honkbalknuppel. De grote hoeveelheid hangjongeren wekt bij omwonenden gevoelens van onveiligheid op, bleek bij een rondgang die deze krant naar aanleiding van het incident door de wijk maakte.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort