Volledig scherm
De leilindes in de Dorpsstraat in Woudenberg. © Google Maps

Winkeliers en gemeente Woudenberg ruziën over vlaggenstokken aan leilindes

De winkeliersvereniging DES in Woudenberg ligt al een halfjaar in de clinch met het gemeentebestuur. Pijnlijk punt is de dubbele weigering van de gemeente om vlaggenstokken aan de leilindes in het winkelcentrum vast te maken.

De ondernemers willen graag de frames rond de leibomen gebruiken voor vlaggen tijdens het toeristenseizoen en feestverlichting in het najaar. De gemeente weigerde in juni echter een vergunning voor het doorlopend vlaggen in de daarvoor gemonteerde vlaggenstokhouders aan de leibomen. Alleen tijdens evenementen mag het.

De vlaggen hangen daar boven de openbare weg, zegt de gemeente. Dat levert een risico op bij zware wind en bovendien is onduidelijk wie er dan aanspreekbaar is bij calamiteiten. Dat is alleen bij evenementen duidelijk. Ook zou het in strijd zijn met afspraken van bewoners van de straat. In de derde plaats vindt Woudenberg dat het rustige straatbeeld wordt aangetast. De vlaggen en feestverlichting kunnen beter aan de gevel worden bevestigd, vindt de gemeente.

De onafhankelijke commissie bezwaarschriften van Woudenberg boog zich in september over de kwestie en gaf de ondernemers gelijk. Maar op 13 november kregen de ondernemers te horen dat het college blijft bij zijn weigering, maar zonder in te gaan op de argumenten die de commissie heeft aangevoerd.

Secretaris Bert Geijtenbeek schrijft in een mail aan de gemeenteraad dat hij de argumenten voor de weigering niet sterk vindt. De vlaggen en feestverlichting kunnen goed worden verankerd. Dat het straatbeeld onrustig zou worden bestrijdt Geijtenbeek zelfs. ,,Aan de gevels geeft een veel onrustiger straatbeeld.’’ De politiek bespreekt het onderwerp op 10 december.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort