Volledig scherm
Wim en Anneke Robbertsen kijken elke dag vanuit hun comfortabele woonkeuken naar de dynamiek op het water. © Cees Wouda

Wisselende meesterwerken op de Eem

woonschipWonen op het water is ongebonden maar tegenwoordig ook een bewust gekozen manier van leven, zoals bij Wim en Anneke Robbertsen.

Wie eenmaal het duurzame vakantiegevoel ontdekt van een verblijf op het water denkt, net als Wim en Anneke Robbertsen, niet vaak terug aan een huis op de wal.

Het echtpaar woont meer dan een jaar tegenover roeivereniging Hemus in woonschip Robbedoes, de stripheld gecreëerd door een Franse tekenaar. Vanaf de jaren zestig tot 2015 was het als vrachtschip volop in de vaart. Dit type kempenaar werd begin jaren zestig gebouwd voor smalle en relatief ondiepe kanalen. Kenners zullen bij het zien van Robbedoes de wenkbrauwen fronsen. 

Inderdaad, deze kempenaar is fors gekrompen vanwege de lengte van de beschikbare kade. De oorspronkelijke lengte van de mastodont is ruim 20 meter ingekort en telt nu van spiegel tot boeg 'slechts' 34 meter. Comfortabele woonmeters welteverstaan dankzij een mix van technisch inzicht, vier rechterhanden, budgetbewaking en een flinke dosis doorzettingsvermogen die het echtpaar Robbertsen in huis heeft.

Toen enkele jaren geleden hun kinderen het huis verlieten, ging het leven van Wim en Anneke overstag. Zij wisselden een grondgebonden huis in voor wonen op het water. Een idee dat vorm kreeg toen ze op een zitbankje zaten bij Schipbreuk, het in tweeën gedeelde schip op het droge bij de Eemhaven dat dienstdoet als kantoor. ,,We spraken de ambitie uit om binnen afzienbare tijd in Amersfoort op of pal aan de Eem te willen wonen'', vertelt Wim. ,,Uiteindelijk kwam de laatste droom uit.''

Net een schilderij

De gastvrouw serveert koffie in de schitterende keuken. Omdat nergens de wanden en vloeren recht zijn, kon bij het plaatsen van alle kasten en installatiewerk het schietlood thuis blijven.

,,Alles hebben we haaks uitgemeten'', aldus Wim. Anneke verraadt dat zij en haar man nagenoeg eigenhandig verantwoordelijk waren voor de transformatie van vrachtschip naar woonboot.

Tekst loopt door onder de foto...

Volledig scherm
Het goede leven op een woonschip met uitzicht als een schilderij, Wim en Anneke Robbertsen raken nooit uitgekeken. © Cees Wouda

Vanuit de open keuken is het, dankzij de royale beglazing, volop genieten van het weidse uitzicht. ,,Ik vergelijk het wel eens met een schilderij'', vertelt Anneke die samen met haar man plaatsneemt aan de ronde eettafel die in dit deel van het woonschip is geplaatst. ,,Elke dag worden we verrast met een nieuw uitzicht. Bovendien is het heerlijk om naar de bedrijvigheid van roeivereniging Hemus te kijken en al het andere wat langs komt varen. En dat geldt natuurlijk ook voor de natuur. Kijk, voorheen woonden we met onze twee kinderen in een vrijstaand huis in Woudenberg. Het was een gewoonte om na het eten te relaxen voor de televisie. Met dit uitzicht is televisie volstrekt overbodig.''

Een rondgang door het woonschip laat zien dat het echtpaar niets te woonwensen over heeft. Vooral het woonvertrek, dat in het ruim is ondergebracht, is buitengewoon fraai ingericht. Vanuit een grote patrijspoort in de woonkamer is er direct zicht op het wateroppervlak van de Eem waarop intussen een moedereend haar kroost zwemles geeft.

Tegen zo'n levend schilderij kan inderdaad geen televisiebeeld op. Ook de natte ruimten en de roef die nog in originele staat is, mogen er zijn.

,,En mochten we met het schip een weekendje weg willen, is dat geen probleem'', aldus Wim. ,,Binnen een kwartier kunnen we alle benodigde leidingen tussen de wal en het schip loskoppelen om voorts met ons woonschip elders aan te leggen. Met hetzelfde comfort kunnen we dan weer genieten van nieuwe schilderijen, alhoewel ons vaste stekkie aan de Eem een meesterwerk blijft.''

Robbedoes is een van de drie woonschepen die genomineerd is voor de verkiezing Woonboot van het Jaar. Het bekendmaken van de winnaar én de prijsuitreiking is vandaag in Amsterdam.

  1. Jeroen Stomphorst: Waarom is er geen kattenbelasting? Als ik érgens last van heb, zijn het kattenkeutels
    PREMIUM
    column

    Jeroen Stomphorst: Waarom is er geen kattenbe­las­ting? Als ik érgens last van heb, zijn het kattenkeu­tels

    Morgen is het zover, dan komt onze nieuwe hond. Nou ja, die moeten we zelf ophalen, in Friesland. Tijdens onze zoektocht naar een nieuwe huisgenoot leek het wel alsof nestjes met honden uitsluitend op meer dan 60 kilometer vanaf Amersfoort te vinden zijn. Maar goed, je moet er iets voor over hebben. Onze Kasper hebben we alweer acht jaar geleden laten inslapen en nu komt er dus een opvolger. Heel erg enthousiast ben ik nog niet, maar straks, als ze er eenmaal is (het is een meisje) wordt het vast heel gezellig.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort