Volledig scherm
Beeld van hoe de Laakse Tuinen kunnen worden. © Urban Design

Woningen Laakse Tuinen in Vathorst in ruimere jas

Postzegeltuintjes, vinexschuttingen en kale straten zijn passé in het restant van Vathorst. Uitbreidingsgebied de Laakse Tuinen moet over een paar jaar de sfeer ademen van de ruim opgezette wijken uit de jaren 30.

Met achtertuinen van tenminste acht meter diep en groene voortuintjes breken de bouwpartners in Ontwikkeling Bedrijf Vathorst in Laakse Tuinen met de traditionele vinexaanpak van zoveel mogelijk nieuwbouw op zo weinig mogelijk vierkante meters. Het ingeschakelde ontwerpbureau Urban Design & Landscape spreekt in een eerste presentatie van een wijk met een groen, klassiek en duurzaam karakter.


Laakse Tuinen wordt volgens de bedenkers ‘van een schoonheid die men ook aantreft in wijken uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw’. Overigens zonder daar een retro-kopie van te willen zijn.

Quote

De architec­tuur is eerder tijdloos dan een romantisch citaat uit het verleden

Urban Design & Landscape

En: ‘Het stadsbeeld met parallel en dwars geplaatste daken roept associaties op met tuinwijken uit die periode, maar daar blijft het toe beperkt. De architectuur is eerder tijdloos dan een romantisch citaat uit het verleden’, schrijft Urban Design & Landscape.

De Laakse Tuinen wordt gebouwd ten westen van de Laak 2, waar onlangs een begin is gemaakt met de ontwikkeling van het deelgebied Waterdorp. Ook de tuinenwijk krijgt veel water, aldus de ontwerpers, zodat Vathorst aan de bovenkant zo subtiel mogelijk overloopt naar de weilanden en watergangen van het beschermde Vathorst-Noord.

De tuinenbuurt wordt met 800 woningen voor de komende jaren de laatste grote toevoeging aan Vathorst. In de vinexwijk aan de noordkant van de A1 wonen, zestien jaar nadat de eerste huizen werden opgeleverd, inmiddels 25.000 Amersfoorters. Na het gereedkomen van Waterdorp, de Laakse Tuinen en een stuk aan de rand van de Velden (met een geschat aantal woningen tussen de 150 en 200) zal Vathorst zo’n 30.000 bewoners tellen. Nu al is de vinexlocatie de grootste wijk van de stad.

Westerpark

De toekomstige bevolking van Laakse Tuinen komt naast een stadspark te wonen. Het Westerpark, zoals het gaat heten, scheidt straks het nog braakliggende Vathorst-West (het gebied ten noorden van de afvalberg van Smink) van de rest van Vathorst.

In Vathorst-West worden, zo is de bedoeling, in een later stadium 2.000 huizen gerealiseerd. Aan de uitwerking van dit ontbrekende stuk van de vinexwijk moet nog worden begonnen. 

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort