Volledig scherm
© IMOSS bureau voor stedebouw bv

Woonkolos van 60 meter aan oever Valleikanaal komt er

Op het terrein van het ROC-gebouw aan de Zangvogelweg, aan de oever van het Valleikanaal, komen twee woontorens waarvan de hoogste 60 meter de lucht in schiet. Het project is als het aan de politiek ligt wel het laatste waarin sociale en vrijesectorappartementen gescheiden zijn in aparte gebouwen.

Dat is de uitkomst van een debat in de gemeenteraad vanavond. De hoogste toren telt straks 19 bouwlagen, en kan zich daarmee meten met de op steenworp afstand gelegen complexen Rondine en Castalia, die op dit moment worden gebouwd. Het tweede complex op het terrein wordt zo’n 23 meter hoog, ongeveer gelijk aan de flatgebouwen die nu al aan de oevers van het Valleikanaal staan.

In elk van de twee torens komt een ander type woning. In het lage gebouw komen appartementen in de sociale sector (alles met een huurprijs tot grofweg 700 euro in de maand). In het hoge gebouw komen vrijesectorhuur en -koopwoningen. Die verdeling stemt bijna alle politieke partijen in de gemeenteraad treurig, zo bleek vanavond. Het scheiden van inkomensgroepen past niet bij een stad die zich voorstaat iedereen bij de samenleving te willen betrekken, menen D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Amersfoort2014, SP, PvdA en Denk (samen 31 van de 39 zetels).

Belangen

De partijen stemden dan ook vóór een voorstel om woningcorporaties en ontwikkelaars aan te moedigen zoveel mogelijk woningtypen te mengen. Dat dit aan de Zangvogelweg (nog) niet lijkt te lukken, komt door de houding van De Alliantie. Zij ziet problemen omdat huurders en kopers ‘andere belangen’ hebben, en vreest dat het lastig wordt een Vereniging van Eigenaren (VvE) op te richten.

PvdA-fractievoorzitter Rob Smulders, die samen met de ChristenUnie aan de wieg stond van het voorstel, heeft een andere mening. ,,Segregatie ligt op de loer, en dat moet je vóór alles proberen te voorkomen.”

Verantwoordelijk wethouder Astrid Janssen (GroenLinks) verzekerde bij toekomstige plannen een eventuele verdeling in woningtypen bespreekbaar te maken en voor de Zangvogelweg nogmaals te proberen De Alliantie op andere gedachten te brengen.

Volledig scherm
© AD

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort