Volledig scherm
© Marco de Swart

Woontoren

ColumnMijn schoonmoeder Lenie (91) woont in Rotterdam. Ze slijt haar seniorjaren in een zorgflat die architecten zouden omschrijven als 'gestapelde laagbouw die een verrassende dialoog aangaat met de omgeving'.

Haha, 'gestapelde laagbouw die een dialoog aangaat'. Je noemt dat zo om te verbloemen dat je weer iets ontworpen hebt dat onthutsend uit de toon valt, de zon zal verduisteren en het vrije uitzicht voorgoed gaat verknallen.

Dat heet een eufemisme; sommige architecten zijn daar dol op. Gelukkig hoeft Lenie niet tegen andere gestapelde laagbouw aan te kijken. Ze woont namelijk in een soort penthouse. Vaak gaan mijn vrouw en ik bij haar voor het panoramaraam staan om te genieten van het verrukkelijke uitzicht op het silhouet van Rotterdam.

Na de visite aan Lenie fietsen we het centrum in. Rotterdam is spectaculair. Neem nu de woontorens New Orleans (hoogte 160 meter), Montevideo (151) en Weena (106). Langs al die gestapelde hoogbouw laveren we naar de Markthal (40 meter) die ontworpen is door het Nederlandse architectenbureau MVRDV. 

Hartverwarmende moed
In 2006 ging architect Renske van der Stoep bij dit bureau het ontwerpteam van de Markthal leiden. Dat wist ook de Amersfoortse ontwikkelaar Kees van Loon, die de hartverwarmende moed had om iets fraais te bedenken voor de Boeddhabouwput op de hoek Utrechtseweg/Stadsring in onze stad. Al ruim tien jaar is deze locatie een doorn in het oog van menige Amersfoorter die trots zou willen zijn op een smaakvolle stadsentree alhier. 

Laat de kop niet hangen! Renske ontwierp immers voor deze hoek een kristallen gebouw met 'groene' balkons, een parkje op de begane grond en een doorsteek naar de Zonnehof. Hier is geen sprake van 'gestapelde laagbouw die een verrassende dialoog aangaat met de omgeving'.

Nee, dit is een wonderschone blikvanger, een opzienbarende, glazen woontoren die slechts vijf meter hoger wordt dan de Markthal in Rotterdam. Zonder slag of stoot goedkeuren, dit glazen huis. Daarna onmiddellijk gaan bouwen. Hijs Kees van Loon subiet in een kraan en steek hem in de hoogte.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort