Volledig scherm
PREMIUM
Sjoerd Beuger (rechts) en Damiën Duivenvoorde boren in de grafheuvel, terwijl vertegenwoordigers van de gemeenten en de Historische Kring Leusden toekijken. © Cees Wouda

Zandbulten in Den Treek zijn grafheuvels

Zijn die 26 bulten op Landgoed Den Treek-Henschoten echt prehistorische grafheuvels of slechts opgestoven stuifduintjes? Die vragen kwellen archeologen uit de regio.

Quote

Een paar duizend jaar voor Christus zijn er boeren in dit gebied geweest

Annemarie Luksen, archeoloog

De afgelopen week zijn ze op onderzoek gegaan, want ze wilden het weleens weten of de vermoedens kloppen. Het resultaat tot nog toe: veertien bulten onderzocht en veertien nieuwe grafheuvels bekend. Een score van 100 procent.

En het worden er zeker nog meer, is de verwachting. Deze week gaan de archeologen Sjoerd Beuger en Damiën Duivenvoorde van het bedrijf Archol uit Leiden in opdracht van de gemeente Leusden en de gemeente Utrechtse Heuvelrug - het landgoed ligt in beide gemeenten - verder boren in de heuveltjes op het landgoed in beide gemeenten.

De heuveltjes zijn als ‘pukkeltjes’ gevonden op de nieuwste hoogtekaarten. Die hoogten zijn gemeten met laser-altimetrie: een techniek waarbij een vliegtuig of helikopter met een laserstraal het aardoppervlak aftast. ,,Dat geeft een heel nauwkeurig resultaat’’, zegt Beuger. ,,Zo kunnen we aan de hand van kleine hoogteverschillen in het landschap oneffenheden vinden die voor het blote oog niet opvallen. Bovendien hoef je dan niet door de bossen te struinen.’’

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort