Volledig scherm
PREMIUM
André van Gelderen toont een maquette van het gebouw dat op de plek van Zandfoort aan de Eem moet komen. © Nico Brons

'Zandfoort aan de Eem onder pand van tien verdiepingen'

DE NIEUWE STAD60 woningen, Zandfoort aan de Eem én een strand. Als het aan André van Gelderen ligt, verrijst een tien verdiepingen hoog pand aan de Eemhaven.

Quote

De basis van de hoogbouw is vijftien meter met een accent tot dertig meter hoog.

André van Gelderen, initiatiefnemer

Op tafel staat een maquette van het Eemplein, de Eemhaven en De Nieuwe Stad. André van Gelderen (62) wijst de plek aan waar zijn markante Zandfoort aan de Eem sinds 2005 zonnige stranddagen, feesten, bruiloften, koffie en barbecues verzorgt. ,,We mochten hier maar vijf jaar zitten. Dat is achttien jaar geworden, tot 2023."

Van Gelderen tilt 'zijn gebouw' uit de maquette. ,,Dit moet het worden", zegt hij. 3,5 jaar geleden begon hij met een plan voor het nieuwe gebouw op de plek van Zandfoort aan de Eem. ,,In 2012 had de gemeente door dat het plan van creatieve economie in De Nieuwe Stad niet haalbaar is; sindsdien gaat ze voor een organische ontwikkeling van het gebied. Huidige bewoners en gebruikers is gevraagd mee te denken. Dat heb ik gedaan."

Basis
Dit resulteerde in een ontwerp van Van Gelderen met SVP Architecten en ontwikkelaar Vireo Vastgoed. ,,De basis van de hoogbouw is vijftien meter met een accent tot dertig meter hoog. Aan de kadezijde staat het gebouw op poten. Het zweeft. Daaronder staat het strandpaviljoen van Zandfoort aan de Eem. Compleet los van het gebouw in een totaal andere stijl. Dat hoort bij ons, dat speelse."

Voor zijn idee polste Van Gelderen Frank Zwetsloot. ,,Hij heeft een bijzondere flat in de Bijlmer gebouwd en durft op een andere manier naar gebouwen te kijken. Vanuit het concept, niet vanuit geld. Zandfoort aan de Eem moet een strandje worden met hoogbouw."

Tekst loopt door onder de foto...

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort