Volledig scherm
© DierenPark Amersfoort

Zebrabus na 52 jaar terug op stal in DierenPark Amersfoort

Het iconische Volkswagen-busje van DierenPark Amersfoort is vanaf vandaag weer te spotten in de regio. Autobedrijf Terveld heeft een replica gebouwd.

Volledig scherm
Dierverzorger Peters bij het originele busje. © DierenPark Amersfoort

Meer dan vijftig jaar geleden (in 1966) reed de in zebra-patroon gestreepte bus op de weg. In die tijd werd Rene Peters, voormalig roofdierverzorger van het park, op de foto gezet bij het voertuig. ,,Jeugdherinneringen komen weer spontaan boven bij het zien van de opvallende bus”, vertelt Peters. ,,Toentertijd werd het busje gebruikt voor de meest uiteenlopende werkzaamheden als diertransporten en om voedsel te brengen naar de dieren.” 

De afbeelding met de dierverzorger is de leidraad geweest voor het ontwikkelen van een replica van de bus. Die opdracht kwam voor rekening van Autobedrijf Terveld uit Achterveld. ,,Wij hadden op het moment dat we het verzoek kregen een VW-busje T1b staan. Hier en daar was het plaatwerk verrot”, zegt eigenaar Ronald Koops.

Ingewikkeld kan Koops de opdracht niet noemen. Bijna 20 jaar is hij de eigenaar van het autobedrijf in Achterveld en sinds vijf jaar legt hij zich ook toe op het restaureren van auto’s. ,,Het is ons werk, maar het is wel een specialisme. De truc is dat niet zichtbaar is welke delen hersteld zijn.”

Vastgebeten

In januari begon Koops aan de klus. ,,We hebben er ons in vastgebeten, wilden het zo snel mogelijk afhebben.” Een heel team werkte aan de auto. ,,Een specialist heeft het plaatwerk hersteld en drie monteurs, waaronder ikzelf, hebben tot het laatste schroefje eruit gehaald. Het spuitwerk hebben we ook zelf gedaan.”

De oude motor werd gereviseerd. ,,Zoals ie nu rijdt, zo heeft hij ook in die tijd gereden”, zegt Koops die het waarschijnlijk acht dat de voorganger 50 jaar geleden door Achterveld heeft gereden. ,,Zelf ga ik ook nog niet zo ver terug”, zegt de 42-jarige monteur, ,,maar met deze bus werd ook het vlees voor dieren gehaald. Dus de kans is groot dat ze ook redelijk in de buurt van dit dorp kwamen.”

De zebrabus rijdt vanaf vandaag weer in en rond de dierentuin. 

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort