Volledig scherm
Zo moet De War er in 2021 uit komen te zien, nu Rovase met haar plan aan de gang mag. © Zeep Architects and Urban Design

Zenzo verliest zaak: War in handen van Rovase

De procedure rond de verkoop van het Warterrein aan de Eemhaven hoeft niet over: het mag, zoals gepland, worden verkocht aan projectontwikkelaar Rovase.

Dat is het gevolg van de uitspraak van de rechter in de zaak die de Amersfoortse ontwikkelaar Zenzo aanspande tegen het stadhuis. Zenzo meende twee weken geleden voor de rechtbank dat haar plan (voor onder meer het vestigen van een mbo-school) onterecht uit de race is gehouden, en eiste dat zij alsnog mee mocht doen. De procedure rond de verkoop van het 7000 vierkante meter grote terrein had hiervoor opnieuw doorlopen moeten worden.

Asbest
Volgens de gemeente was de uitsluiting terecht, omdat Zenzo stelde alleen te willen bouwen na het maken van sluitende afspraken over het opruimen van de asbest op het terrein. Het stellen van een dergelijke voorwaarde is tegen de regels die waren opgenomen in de aanbesteding, aldus het stadhuis. De rechter is het hierin met de gemeente eens, en stelt Zenzo dus in het ongelijk. De ontwikkelaar moet nu de door de gemeente gemaakte kosten voor de rechtszaak, ongeveer 1.500 euro, terugbetalen.

Met de uitspraak op zak, lijkt niets Rovase nog in de weg te staan om het stuk grond te kopen. De projectontwikkelaar telt 820.000 euro neer, en gaat vervolgens onder meer sociale huurwoningen en culturele bedrijfsruimten realiseren. Voor culturele broedplaats De War is in haar huidige vorm geen plaats meer. Het besluit het terrein te verkopen leidde vorige maand zowel binnen als buiten het stadhuis dan ook tot een storm aan kritiek.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Amersfoort