Ziekenhuisapothekers Oscar Breukels, en Mirte Malingré van Meander MC.
Volledig scherm
Ziekenhuisapothekers Oscar Breukels, en Mirte Malingré van Meander MC. © Meander MC

Ziekenhuisapotheek Meander start met productie van belangrijk IC-medicijn

Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) heeft de apotheek van Meander Medisch Centrum in Amersfoort aangewezen als producent van het geneesmiddel Midazolam. Dit medicijn wordt gebruikt om patiënten op de intensive care langdurig in slaap te houden.

Tekort aan het geneesmiddel dreigt, vanwege de enorme toename in het gebruik en een verminderde toevoer van grondstoffen uit China. De ziekenhuisapotheek van Meander gaat nu, naast nog vier andere ziekenhuisapotheken, het medicijn zelf maken. Vanuit het LCG heeft het ziekenhuis grondstoffen voor de bereiding toegekend gekregen. De ziekenhuisapotheek is donderdag van start gegaan met de productie van Midazolam.

,,We hebben één vijfde deel van de grondstoffen gekregen”, legt ziekenhuisapotheker Mirte Malingré uit. ,,Daarmee kan een vijfde deel van de patiënten op de IC’s twee weken lang behandeld worden. Voor die tijd hopen we weer nieuwe grondstoffen te krijgen vanuit China.”

Zelf produceren

Toen de voorraden van Midazolam opraakten, zijn de bereidende ziekenhuisapotheken in Nederland het geneesmiddel zelf gaan maken om zo het middel te kunnen blijven toedienen aan patiënten. Vanwege de beperkte aanvoer van grondstoffen uit China is besloten om de inkoop en productie nu landelijk te coördineren vanuit het LGC.

De apotheek van Meander is een van de weinige ziekenhuisapotheken die nog op grote schaal medicijnen bereidt. De geneesmiddelen uit de apotheek worden verspreid over meer dan honderd ziekenhuisapotheken in het land.

Het LCG monitort de beschikbaarheid van IC-geneesmiddelen en grondstoffen, die gebruikt kunnen worden in de behandeling van Covid-19, dagelijks. Nederlandse ziekenhuizen en groothandels leveren iedere dag voor 11.00 uur een overzicht van de geneesmiddelen- en grondstofvoorraden. De Midazolam die Meander produceert, wordt verdeeld over de ziekenhuizen met corona-patiënten in het land.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort