Volledig scherm
Onderwijsbonden maken zich al lange tijd zorgen over het aanbod van leerkrachten. © ANP

Zorg over groot tekort aan leraren in Amersfoort

De fractie van GroenLinks in Amersfoort maakt zich zorgen over het toenemende lerarentekort in de stad. Zowel in het basisonderwijs als op middelbare scholen.

GroenLinks-raadslid Bram Leeuwenkamp wil van het college weten hoe groot het lerarentekort in de stad precies is en heeft daartoe schriftelijk vragen ingediend. „Een gebrek aan bevoegde leraren binnen Amersfoort betekent niet alleen een risico voor de kwaliteit van het onderwijs, maar heeft ook gevolgen voor het pedagogische klimaat op scholen’’, aldus Leeuwenkamp, die zelf werkzaam is in het onderwijs.

Omdat scholen maatregelen moeten nemen om de tekorten op te vangen, zoals het onderverdelen van klassen, dreigen kinderen niet meer de zorg en aandacht te krijgen die zij nodig hebben, zegt het gemeenteraadslid.

GroenLinks wil weten of Amersfoort reeds in gesprek is met de schoolbesturen over het lerarentekort en vraagt zich af welke rol het college voor zichzelf ziet in het terugdringen hiervan.

Volgens Leeuwenkamp is er onvoldoende betaalbare woonruimte voor leraren om zich in de stad te vestigen. Namens GroenLinks vraagt hij zich af wat het college doet om ervoor te zorgen dat er specifiek voor leraren voldoende betaalbare woonruimte beschikbaar komt.

Bond

De voorzitter van de Algemene Onderwijsbond deed onlangs een oproep aan scholen om een vierdaagse schoolweek in te voeren bij aanhoudend gebrek aan leerkrachten. Op enkele scholen in Nederland wordt daar al mee geëxperimenteerd.

Leeuwenkamp wil van het college weten of er ook in Amersfoort scholen zijn die zo’n verkorte werkweek overwegen.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort