Fractievoorzitter Thierry Baudet na zijn speech, samen met Tweede Kamerlid Theo Hiddema.
Volledig scherm
Fractievoorzitter Thierry Baudet na zijn speech, samen met Tweede Kamerlid Theo Hiddema. © anp

1500 mensen naar Forum voor Democratie-congres in de RAI

Het eerste partijcongres van het Forum voor Democratie sinds de verkiezingen heeft zaterdag ruim 1500 leden getrokken.

Ze waren naar de RAI gekomen om onder anderen Thierry Baudet en Theo Hiddema te horen spreken. 

Annabel Nanninga na haar speech.
Volledig scherm
Annabel Nanninga na haar speech. © anp
Baudet gaat op de foto met een fan.
Volledig scherm
Baudet gaat op de foto met een fan. © anp

De partij, die begon als denktank, bestaat pas sinds september vorig jaar. Sindsdien zijn er naar eigen zeggen al 17.000 leden geworven.

Annabel Nanninga
Baudet en Hiddema bezetten de twee zetels in de Tweede Kamer. In de peilingen staat de partij op acht tot twaalf zetels.

Na het ochtendprogramma, dat niet toegankelijk was voor de media, werd de middag gevuld met een aantal sprekers. Daarbij zaten bekende gezichten, zoals Hiddema en Baudet zelf.

Maar bijvoorbeeld ook Annabel Nanninga, de voormalige columnist die de partijlijst aanvoert bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart, en hoogleraar Paul Cliteur.

Annabel Nanninga schetst een gitzwart beeld van Amsterdam

Verfrissend is het wel, vergeleken met de uitspraken van veel andere politici. Waar raads­leden vaak de mond vol hebben van de 'ongedeelde stad' of 'schoon, heel en veilig', ziet Annabel Nanninga (1977) het heel anders. 

'Michiel de Ruyter, kom terug!' schrijft Nanninga als er bij ongeregeldheden in Bos en Lommer deze zomer een politieauto in vlammen opgaat. Haar uitspraken, onder meer te lezen in verhalen op nieuwsblog The Post Online, maar ook in haar column op Radio 1, zijn choquerend en bieden weinig ruimte voor nuance.