Volledig scherm
© Hanneloes Pen

16 jaar geëist voor doodslag en brandstichting in Zuidoost

Het Openbaar Ministerie heeft donderdagmiddag een celstraf van zestien jaar geëst tegen een 29-jarige Poolse man. Hij wordt ervan verdacht de 54-jarige Gerard van der K. te hebben gedood.

De Pool heeft bekend Van der K. te hebben gedood.

Van der K., bij wie de Pool tijdens zijn verblijf in Amsterdam logeerde, zou hem in zijn slaap hebben betast. Toen hij daardoor wakker werd, was hij razend. Hij stompte en trapte Van der K., en sloeg hem met een fles tegen het hoofd.

Van der K. was al aan zijn verwondingen overleden voordat hij de Pool het huis in brand stak. 

Brand
Veel buren moesten hun woning ontvluchten door de brand en hebben enkele weken tot maanden na de brand niet in hun eigen woning kunnen verblijven. Dat rekent de officier van justitie hem zwaar aan.

"De dood van de man is een zeer ingrijpende ervaring geweest voor de nabestaanden, zijn broer en zijn moeder in het bijzonder, die aan het eind van haar leven het verlies van haar kind heeft moeten meemaken," aldus de officier van justitie in haar requisitoir.

"Daarnaast moet zijn dood een schokkende ervaring zijn voor de omwonenden die ermee zijn geconfronteerd."

Reanimeren
Het slachtoffer werd op de avond van 6 oktober 2016 tijdens bluswerkzaamheden in zijn woning in Zuidoost door brandweerlieden aangetroffen. Brandweerlieden en ambulancepersoneel hebben nog gepoogd de man te reanimeren maar zonder resultaat.

Sectie wees uit dat Van der K. om het leven was gekomen door geweld, niet door de brand. Hij was volgens het politierapport een labiele eenzame man, die een teruggetrokken leven leidde. 

Gedetineerd
Onderzoek naar de verdachte leidde naar Polen, waar de Poolse man al enige maanden gedetineerd zat voor een ander delict. In februari 2017 is hij gehoord tijdens zijn detentie, waar hij verklaarde wat er was voorgevallen. 

Nadat hij zijn detentie in Polen had uitgezeten, werd de man eind december 2017 uitgeleverd aan Nederland.

Lees ook: Het huis van Gerard van der K. was een brandhaard

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.