Volledig scherm
De eigenaar van de pitbull die vorig jaar een meisje in haar gezicht beet heeft een taakstraf gekregen. © Archief

180 uur taakstraf voor eigenaar pitbull die 6-jarig meisje verwondde

De eigenaar van de pitbull die vorig jaar de 6-jarige Liana in haar gezicht beet moet een taakstraf vervullen van 180 uur, waarvan 60 voorwaardelijk. De 36-jarige vrouw krijgt een proeftijd van 2 jaar.

De rechter concludeert dat de verdachte onaanvaardbaar risico heeft genomen door hond Charly onaangelijnd in de binnentuin te laten lopen. Ze wist dat de hond gevaarlijk was. De verdachte heeft onachtzaam en nalatig gehandeld en dat maakt haar volgens de rechter verantwoordelijk voor zwaar lichamelijk letsel.

De rechter besloot verder dat het meisje, die in 2015 vanuit Syrië naar Nederland kwam, ook in totaal ruim zevenduizend euro krijgt voor materiële en immateriële schade. Haar vader krijgt ruim 2600 euro voor de gemaakte kosten van de rechtszaak. De verdachte moet die kosten ondanks haar uitkering toch aan het gezin betalen.

Bijtwonden
De bazin had pitbull Charly in augustus vorig jaar pas twee weken in huis toen een kind door het hek van haar tuin in de Speelmanstraat in Amsterdam West glipte. Toen Charly het 6-jarige meisje zag viel hij haar aan en beet haar meerdere keren in het gezicht. Ze brak haar neus, oogkas en traanbuis en liep diepe bijtwonden op. 

De vrouw had Charly uit een asiel gehaald. Ze zou pas na het incident op de hoogte zijn gebracht van zijn verleden. Volgens de advocaat van de eigenaar kon de baas geen verantwoordelijkheid dragen, omdat er een 'ernstig defect' in het karakter van de hond zat. De ouders van het 6-jarige meisje zijn ook een civiele procedure begonnen tegen het asiel.

Direct na het incident werd de hond afgemaakt.