19e-eeuwse Artis Bibliotheek opent weer na renovatie van drie jaar
NieuwsDe negentiende-eeuwse Artis Bibliotheek in Amsterdam gaat maandag na een renovatie van drie jaar weer open voor publiek. Het gebouw uit 1868 ademt nog altijd de sfeer van vroegere tijden.
“Het ziet er nu weer uit zoals het ooit is opgeleverd,” zegt conservator Hans Mulder van het Allard Pierson, dat de omvangrijke wereldberoemde collectie beheert.
De bibliotheek behoorde tot 1939 toe aan het Amsterdamse genootschap Natura Artis Magistra, tegenwoordig beter bekend als Artis. Daarna nam de Universiteit van Amsterdam (UvA) de meer dan 100.000 objecten tellende collectie uit de zestiende tot twintigste eeuw over. Het gebouw is sinds 2017 weer in handen van Artis, de collectie bleef van het Allard Pierson.
Volgens Mulder is onder meer de fundering van het pand vernieuwd. “Die was nog nooit vervangen. We zagen al een tijdje dat het mis ging, omdat het grondwaterpeil daalde en delen van de houten fundering boven water kwamen te staan. Die ging daardoor rotten.”
Rondneuzen op afspraak
Daarop werd gelijk van de gelegenheid gebruikgemaakt de beveiliging – onder meer deuren en kozijnen zijn nu extra brandwerend – en de verlichting aan te pakken. Ook is alles voorzien van een nieuwe lik verf.
Bezoekers kunnen op afspraak rondneuzen in de eeuwenoude boeken en er zijn onder meer presentaties en lezingen. In de collectie zitten oude en zeldzame gedrukte werken, handschriften, aquarellen, tekeningen en prenten die de hele geschiedenis van de natuurlijke historie beslaan. Mulder beschouwt veel boeken als topstukken. “Ze zijn rijk geïllustreerd en veelal ook ingekleurd. Je kunt hier heel veel verhalen vertellen, over de geschiedenis van de natuurlijke historie, over biologie, maar ook over illustratietechnieken.”
Unieke collectie
De favorieten van Mulder zijn onder meer de boekenreeks van de Britse natuuronderzoeker John Gould. “Hij heeft een serie gemaakt over vogels, in onder meer Australië en New Guinea. We hebben ze op één na allemaal. De boeken zijn heel groot en hebben prachtig ingekleurde litho’s.” Ook noemt hij de prenten van Jan Velten, die hij tussen 1695 en 1709 maakte bij menagerie Blauw Jan op de Kloveniersburgwal in Amsterdam. Daar waren onder meer wilde dieren te vinden die meekwamen met VOC-schepen. Ook zitten er in de collectie brieven van Charles Darwin (1809-1882) aan bioloog Hugo de Vries (1848-1935).
Niet alleen de boeken zijn volgens de conservator de moeite waard. Ook het meubilair is onderdeel van de collectie. “Tegenwoordig staan de leestafels in het midden, maar vroeger vond je ze bij het raam omdat er toen nog geen elektriciteit was. Je kon net zo lang lezen tot de zon onder ging.”
Tip Het Parool via Whatsapp
Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update
‘KLM moet in juli helft stoelenprobleem Schiphol oplossen’
KLM moet in juli op Schiphol dagelijks het aantal stoelen voor opstappende passagiers met gemiddeld een kleine 7000 inperken. Die berekening heeft slotcoördinator Airport Coordination Netherlands (ACNL) gemaakt op basis van de hoeveelheid slots die luchtvaartmaatschappijen normaal gesproken op de luchthaven hebben. -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
Nieuws
Ook gevluchte kinderen welkom op zomerprogramma MidzomerMokum
Wethouder Marjolein Moorman (Jeugd) gaat het zomerprogramma Midzomermokum onder de aandacht brengen bij vluchtelingenorganisaties en gastgezinnen. Daarmee reageert ze op de oproep van de burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko, om zomerkampen te organiseren voor Oekraiënse vluchtelingen. -
Nieuws
Zuidoost haalt met buurtvergister gas uit de etensresten van horeca
Een buurtvergister maakt vanaf deze week biogas van de etensresten van zeven horecabedrijven in Amsterdam Zuidoost. Door de hoge gasprijs betaalt de investering zich al binnen een paar jaar uit. -
Nieuws
RIVM: apenpokkenvirus kan zich verder verspreiden bij Amsterdam Pride
De komende pride-evenementen in Amsterdam en andere steden kunnen leiden tot ‘intensievere verspreiding’ van het apenpokkenvirus binnen Nederland. Daarvoor waarschuwt het Deskundigenberaad van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
-
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
Update
A10 na chaotische ochtend weer file-vrij
Op dinsdagochtend stond een groot deel van de A10 vast. Rijkswaterstaat meldt dat meerdere verkeersongevallen ervoor zorgden dat het verkeer op de Ring een lange tijd stil heeft gestaan. De file van 25 kilometer leidde tot vertraging van een uur, maar inmiddels rijdt het weer.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam