Het kruispunt is aangepast na het dodelijke ongeval
Volledig scherm
Het kruispunt is aangepast na het dodelijke ongeval © Marijke Stroucken

240 uur taakstraf voor doodrijden scholier Celina (14)

Chauffeur Peter van H. (57) is door de rechtbank veroordeeld tot 240 uur taakstraf en één jaar rijontzegging. Hij reed twee jaar geleden op de hoek van de Beukenweg en de Eerste Oosterparkstraat de veertienjarige Celina van den Hoeven dood.

Van H. had niet goed in zijn spiegels gekeken toen hij de bocht om ging en evenmin gebruik gemaakt van de camera om te controleren of er nog fietsers in zijn dode hoek zaten. Hij had bij het kruispunt meerdere fietsers gezien, maar er maar één voor laten gaan. Bovendien bleek uit gegevens van de tachograaf dat hij geen snelheid had geminderd toen hij afsloeg, laat staan dat hij stopte voordat hij naar rechts draaide.

De rechtbank stelt dat Van H. 'aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend' was en dat het aan zijn rijgedrag te wijten was dat Van den Hoeven onder de vrachtwagen kwam. Als beroepschauffeur had van hem verwacht mogen worden dat hij extra voorzichtig was ten opzichte van ander, kwetsbaarder, verkeer.

Volgens de rechtbank neemt Van H. nog steeds niet de volledige verantwoordelijkheid voor het ongeluk. Bovendien rijdt hij nog altijd rond met verkeerd afgestelde spiegels en heeft hij sinds het ongeluk niets aan zijn rijstijl veranderd. De rechter noemt dat onbegrijpelijk.

Opluchting
Marjan de Kock, moeder van Celina, toonde zich na afloop van de zitting opgelucht en zeer tevreden met de uitspraak. Volgens haar heeft haar dochter 'eerherstel' gekregen nu is gebleken dat zij zelf helemaal niets fout heeft gedaan.

De Kock: "Het is ook een heel krachtig signaal richting de branche dat zij er na tien jaar modderen nog steeds niet in is gelaagd om de vaardigheden van vrachtwagenchauffeurs op peil te brengen. Wat dat betreft is nu de politiek aan zet."

De uitspraak is conform de eis van het OM.

Lees ook: Ouders over fataal ongeluk Celina (14): 'Een roekeloze gok'

  1. Dam in Amsterdam bomvol met duizenden demonstranten tegen politiegeweld
    Video/Update

    Dam in Amsterdam bomvol met duizenden demonstran­ten tegen politiege­weld

    In Amsterdam wordt vanaf 17.00 uur vanmiddag gedemonstreerd naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaanse verdachte George Floyd (46) in Minneapolis. Op foto’s is te zien hoe de hele Dam in het centrum van de hoofdstad bomvol staat met duizenden mensen. De sfeer is goed, maar op Twitter vragen vele mensen zich af of een dergelijke massale bijeenkomst in deze tijden wel zo’n goed idee is. ,,Er is hier geen reden om de demonstratie te beëindigen. De vrijheid van demonstratie is een groot goed in Amsterdam’’, laat burgemeester Halsema via een woordvoerder weten.