32ste protest in De Pijp tegen verkoop sociale huurwoningen
ReportageBewoners van De Pijp kwamen zijn zaterdag voor de 32ste keer in actie gekomen tegen de verkoop van een sociale huurwoning in hun buurt. ‘De stad moet voor alle klassen en alle afkomsten blijven.’
“Amsterdam is niet te koop,” roept een twintigtal mensen zaterdagmiddag in De Pijp. Ze staan in de Karel du Jardinstraat voor een – als we de omschrijving op Funda mogen geloven – ‘ unieke starterswoning in de leukste buurt van Amsterdam’. De woning à 40 vierkante meter is een voormalige huurwoning van woningcorporatie Ymere en wordt staat te koop met een vraagprijs van 315.000 euro.
Actie
Leden van Actiegroep Niet te Koop en Huurdersvereniging De Pijp komen al sinds 2015 in actie tegen de verkoop van sociale huurwoningen. Ook deze zaterdag hopen ze de verkoop van een sociale woning tegen te kunnen houden. Het appartement is door de actievoerders beplakt met posters en er is ‘Niet te koop’ op het huis gekrijt.
“Amsterdam moet voor iedereen blijven,” zegt Niki Fröhling. De kunstenaar woont al veertig jaar in Amsterdam en merkt dat geld een steeds grotere rol is gaan spelen in de sociale samenleving. “Dan sluit je mensen buiten. De stad moet voor alle klassen en alle afkomsten blijven.”
Op tweede kerstdag na staan de actievoerders voor de 32ste zaterdag op rij voor een sociale huurwoning die op het punt staat in handen van particulieren te komen. “We maken ons ernstig zorgen,” zegt Boudewijn Rückert. Het gaat de actievoerders om de bevolkingssamenstelling die door de ontwikkeling minder divers wordt, maar ook om oudere bewoners die zo uit de buurt worden verdreven.
65-plussers
Eénhoogwoningen komen evenals woningen op de begane grond in aanmerking voor de regeling die Van Hoog Naar Laag heet. Daarmee krijgen 65-plussers voorrang op een zelfstandige sociale huurwoning in de gemeente Amsterdam als hun huidige woning op de tweede etage of hoger ligt en niet bereikbaar is met een lift.
“Maar juist die woningen op lagere verdiepingen zijn in trek bij particulieren,” zegt Rückert. “Daar kun je uitbouwen naar de tuin of een kelderbak aan toevoegen. Ouderen worden nu weggegentrificeerd. Dat laten we niet zomaar gebeuren.”
Terwijl mensen actievoeren, passeert een yup zichtbaar geïrriteerd de meute en gooit zijn deur, twee huizen verder, hard dicht. Vanaf zijn balkon kijkt hij even later letterlijk hoofdschuddend neer op de actievoerders.
Afspraken
Er zijn eerder afspraken gemaakt tussen de gemeente, de corporaties (verenigd in de AFWC) en de huurderskoepels (verenigd in de FAH) over het aantal sociale huurwoningen dat verkocht mag en bijgebouwd moet worden. Rückert: “We zien vooral dat er flink verkocht wordt en dat er amper sociale huurwoningen worden toegevoegd.”
De actievoerders, die allemaal in de buurt wonen, zijn niet de enigen die dat constateren. In februari kondigde de gemeente een ongekend vergaande actie aan: de stad is van plan om sociale huurwoningen op te kopen om te voorkomen dat ze in de veel duurdere, vrije sector, belanden. “We kunnen niet anders,” zei wethouder Laurens Ivens (Wonen).
De gemeente richt zich op sociale huurwoningen die door corporaties te koop worden gezet. Daarmee wil de coalitie het aantal betaalbare woningen met een maximale maandhuur van 750 euro op peil proberen te houden, iets wat maar nauwelijks lukt op een overkokende huizenmarkt. Tussen 2011 en 2019 is het aantal corporatiewoningen geslonken van 195.000 naar 179.600. Amsterdammers moeten gemiddeld vijftien jaar wachten op een betaalbare socialehuurwoning.
Sociale huurwoningen
Ivens heeft met de corporaties afgesproken dat zij jaarlijks 2500 socialehuurwoningen bijbouwen en zo min mogelijk huizen verkopen. Maar dat lukt niet. Vorig jaar is de bouw van 2270 corporatiewoningen begonnen er rond de duizend socialehuurwoningen werden verkocht.
“Ik raak er gefrustreerd van,” zegt de 74-jarige Shelagh Geller. “Ik ben hier voor de 32ste keer en elke keer sta ik hier met hetzelfde gezicht. We komen maar niet verder.” Even later komt Geller met een ander idee dat ze direct voorlegt aan de anderen: “Moeten we niet een keer op een doordeweekse dag voor het hoofdkantoor van een wooncorporatie gaan staan? We moeten nu toch echt een keer gehoord worden.”
Ymere
Een woordvoerder van Ymere zegt zaterdagmiddag het te betreuren dat mensen alleen maar kritisch zijn op de verkoop van socialehuurwoningen en zelden vragen ‘waarom’ de huizen worden verkocht.
“Met alleen de verhuur van sociale woningen krijgen we ons budget niet rond. We moeten nieuwe huizen bouwen, bestaande woningen onderhouden en verduurzamen. Om dat te kunnen betalen, verkopen we woningen,” zegt de woordvoerder, die er direct aan toevoegt dat Ymere nooit zo weinig woningen heeft verkocht als de afgelopen jaren. “Doordat huizen meer opbrengen, komen we eerder aan ons beoogde budget.”
Amsterdamse corporaties moeten jaarlijks gezamenlijk ongeveer 200 miljoen euro verhuurdersheffing afdragen aan Den Haag. “Het is niet meer de vetpot zoals vroeger,” zegt Ivens. “En zeven jaar geleden werden jaarlijks nog bijna drieduizend sociale huurwoningen verkocht, nu duizend. Maar in sommige gebieden, zoals in Zuid, zijn nog maar heel weinig sociale huurwoningen. Je wilt niet dat ze daar helemaal verdwijnen. Het doet me pijn als ik zie dat daar nog verkocht wordt. Dus ik vind het fantastisch dat deze actievoerders dit probleem op de kaart blijven zetten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
28
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Update
Kapperszaak op Bos en Lommerweg overvallen
Een kapper aan de Bos en Lommerweg is dinsdagmiddag rond 14.00 uur overvallen. Daarbij is een medewerker licht gewond geraakt. -
Video
Ongekend: Amsterdam wil sociale huurwoningen opkopen
De gemeente Amsterdam is van plan sociale huurwoningen op te kopen om te voorkomen dat ze in de veel duurdere vrije sector belanden. Het zou een ongekende vorm van overheidsingrijpen in de woningmarkt zijn. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras.
-
Woningbouw Amsterdam redelijk op schema, sociale huur blijft achter
De woningbouw in Amsterdam ligt aardig op schema. Per jaar wil de gemeente 7500 woningen bij bouwen; dit jaar ligt het behaalde aantal op 7125. Er is vooral bijgebouwd in de sector dure huur- en koopwoningen. -
-
-
Nieuws
Stadgenoot waarschuwt duizenden huurders voor datalek
De persoonsgegevens van ongeveer 15.000 huurders van woningcorporatie Stadgenoot zijn mogelijk betrokken bij een datalek. Zij worden geadviseerd om op te passen voor nepbrieven, phishingberichten en telefoontjes van oplichters. -
A8 richting Zaandam afgesloten wegens ongeval met drie voertuigen
De A8 richting Zaandam is compleet afgesloten geweest wegens een ongeval bij knooppunt Coenplein. Bij het ongeluk zijn drie voertuigen betrokken.Zaandam
In samenwerking met indebuurt Amsterdam