44 nieuwe windmolens en miljoenen zonnepanelen rond Amsterdam
Voor de zuidelijke helft van Noord-Holland wordt gedacht aan 44 nieuwe windmolens. Omdat tegelijkertijd wordt ingezet op miljoenen zonnepanelen, verviervoudigt in tien jaar de opwek van wind- en zonne-energie.
Dat staat in het concept voor de RES, de Regionale Energie Strategie, na maandenlange gesprekken van de provincie, 29 gemeenten, de waterschappen en de netbeheerders. Ook hebben bijna 1500 Noord-Hollanders de zeventig inspraakbijeenkomsten bezocht.
Bij het Klimaatakkoord is vorig jaar afgesproken dat alle regio’s zelf op een rij zetten waar ze meer duurzame energie gaan opwekken. Noord-Holland-Zuid komt tot een totaal van 44 nieuwe windmolens en 1227 hectare aan zonnepanelen in 2030.
Ouderkerkerplas
Net buiten de gemeente Amsterdam gaat het dan bijvoorbeeld om de Ouderkerkerplas, waar gedacht wordt aan windmolens. In het groen bij Diemen rond het Diemerbos en de Diemer Vijfhoek zijn windturbines en zonnepanelen allebei nog een optie, net als langs de snelwegen A7 en A8 richting Purmerend en Hoorn.
Hieruit blijkt al dat de bouw van windmolens nog geen uitgemaakte zaak is. Het aantal van 44 windturbines is een schatting. Binnen de ‘zoekgebieden’ moeten de precieze locaties nog bepaald worden. Daar komt bij dat de helft van de windmolens wordt gezocht in gebieden waar nog een keuze moet worden gemaakt tussen windenergie of zonne-energie.
Wordt de hete aardappel daarmee doorgeschoven? Windmolens roepen vaak hevige weerstand op. “Zo is het niet bedoeld,” zegt gedeputeerde Edward Stigter (Klimaat en Energie). Volgens de provinciebestuurder worden op deze plekken beide opties nog verkend. Ook kan een combinatie hier technisch gezien de beste oplossing zijn, de netbeheerders doen daar nog onderzoek naar.
De plekken binnen de gemeente Amsterdam die in de RES worden genoemd als locaties voor de opwek van wind- en zonne-energie, werden in februari al bekendgemaakt. Wethouder Marieke van Doorninck denkt aan honderdduizenden zonnepanelen op daken van grote bedrijfsgebouwen en parkeerterreinen. Gerekend wordt op zo’n 17 windmolens. Behalve naar de haven wordt voor het eerst ook gekeken naar de randen van de stad, zoals de Gaasperplas, Science Park en de A10-Noord.
“Plannen voor duurzame energie worden niet gegarandeerd met applaus onthaald,” zegt Stigter. “Maar draagvlak is essentieel.” Vandaar ook de zeventig inspraakbijeenkomsten die werden belegd in deze helft van de provincie. Inspraak is ook na de totstandkoming van de RES nog mogelijk in de gemeenteraad en bij de provincie.
De bouw van windmolens was in Noord-Holland acht jaar lang alleen onder strenge voorwaarden mogelijk. In Amsterdam en ook Haarlemmermeer liepen windmolenplannen daarop stuk. Na de Statenverkiezingen van vorig jaar haalde het nieuwe provinciebestuur het slot van de deur.
Draagvlak
Het is gunstig voor het draagvlak en de verhoudingen binnen de provincie dat de Amsterdamse regio een inhaalslag maakt, meent Stigter. De hoeveelheid wind- en zonne-energie verviervoudigt bijna van 0,7 naar 2,7 terawattuur. De noordelijke helft van de provincie koerst af op een verdubbeling -van 2,2 naar 4,2 terawattuur-, maar die hoeft dus niet meer alleen de kastanjes uit het vuur te halen.
“In het noordelijke deel leefde altijd de vrees, en nog steeds, dat zij de energieleverancier moesten worden voor Amsterdam,” zegt Stigter. “Daarom is het goed dat de zuidelijke helft nu laat zien dat die zijn eigen verantwoordelijkheid neemt.”
Als geheel is Noord-Holland daarmee goed voor 20 procent van de landelijke doelstelling voor 2030. Is dat veel, voor een provincie met zoveel wind? “Het is een grote prestatie als je bedenkt dat nogal wat provincies groter zijn,” zegt Stigter. “En nergens is het zo complex als in dit dichtbevolkte deel van de Randstad. Aan de andere kant: als je kijkt naar het inwonertal en het elektriciteitsverbruik in dit gebied mocht er ook wel iets van ons verwacht worden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
16
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
Nieuws
Nieuwe regels voor flitsbezorgers in Amsterdam: geen darkstores meer in woonwijken
-
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
Nieuws
300 tot 400 miljoen euro voor wetenschappelijke bedrijven op Amsterdamse campussen
De Universiteit van Amsterdam (UvA), Vrije Universiteit (VU), Rabobank en de gemeente willen de komende tien jaar 300 tot 400 miljoen euro investeren in de ontwikkeling van zogeheten Innovation Centers. Het moet een vestigingsplek worden voor wetenschappelijke bedrijven. -
Nieuws
Windmolen in je achtertuin? Daarvan moeten Amsterdammers financieel gaan profiteren
Wie vanwege de energietransitie een windmolen- of zonnepark in de buurt ziet verrijzen, moet daar altijd financieel van meeprofiteren. Die opdracht heeft een meerderheid van de gemeenteraad meegegeven aan wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid).
-
Nieuws
Zangeres Glennis Grace voor de rechter om geweld en mishandeling in Jumbo
Zangeres Glennis Grace staat op 26 oktober voor de rechtbank in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie dagvaardt de 43-jarige zangeres op verdenking van openlijke geweldpleging en mishandeling met voorbedachten rade in een supermarkt in Amsterdam. -
Nieuws
Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis opent nieuw centrum voor vroege opsporing tumoren
Het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis heeft dinsdag formeel het Centrum voor Vroegdiagnostiek geopend. Hiermee wil het ziekenhuis, gespecialiseerd in kanker, zo vroeg mogelijk tumoren opsporen en beter begrijpen wie het meeste risico lopen op kanker. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam