5000 leerlingen buiten beeld bij scholen
Tussen de 50 en 100 scholieren in Amsterdam zijn onvindbaar sinds de sluiting van de scholen. Landelijk gaat het om ruim 5000 leerlingen. Getracht wordt hen te bereiken met leerplichtambtenaren.
Delen per e-mail
De consequenties van het sluiten van de scholen doen zich voelen. Zo’n 5200 leerlingen in Nederland zijn onvindbaar. Bijna 20 procent van de scholen lukt het niet om contact te krijgen met gemiddeld vier leerlingen. Dit concludeert de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) na een landelijk onderzoek onder 968 schoolleiders in het (speciaal) basis- en voortgezet onderwijs.
Kwetsbare kinderen
Bellen, mailen, appen, langsgaan of het bezorgen van brieven in het Nederlands, Turks of Arabisch – bij duizenden leerlingen werkt dat niet om in contact te blijven.
Dat kunnen kwetsbare kinderen zijn in onveilige situaties. “Schoolleiders spelen normaal gesproken een belangrijke rol bij het signaleren en aanpakken van problematiek bij kinderen,” aldus AVS-voorzitter Petra van Haren. “Zeker in deze tijd waarin veel leerlingen thuiszitten, en bij gezinnen waarin het normaal al lastig is en de spanning nog verder oploopt.”
Herbert de Bruijne, voorzitter van de Federatie Openbaar Primair Onderwijs Amsterdam, zegt dat in de stad tussen de 50 en 100 leerlingen volledig uit beeld zijn, op een totaal van 60.000. “Er wordt hard gewerkt om ze alsnog te bereiken. Deze week is met de gemeente afgesproken dat er ook een rol is voor leerplichtambtenaren.”
Onveilige thuissituatie
Onderwijswethouder Marjolein Moorman spreekt van ‘deurbezoeken in plaats van huisbezoeken, zoals we het normaal noemen’. “Ze komen niet zozeer met een bonnenboekje in de hand, maar om een helpende hand te bieden. Het gaat eerder om leerrecht dan om leerplicht. En om te zien of er andere dingen aan de hand zijn.”
Volgens Moorman verkeren honderden Amsterdamse leerlingen in een onveilige thuissituatie. “Die proberen we overdag opvang op school of elders te bieden. Net als de kinderen van ouders met vitale beroepen.”
Er zijn ook ouders die simpelweg niet in staat zijn de omstandigheden te bieden waaronder thuisonderwijs mogelijk is. Moorman: “Er zijn dakloze gezinnen, vluchtelingen die de taal niet spreken en de middelen niet hebben.”
Bij de les houden
Naast de relatief kleine groep die geheel uit beeld is, is er een grotere groep scholieren met wie wel contact is, maar die niet goed meedoen met thuisonderwijs. “Die loggen niet altijd in of letten niet altijd op,” aldus De Bruijne.
“Ik hoor verhalen van docenten die nog meer dan anders hun best doen om leerlingen bij de les te houden,” zegt Moorman. “Die bellen bijvoorbeeld kinderen om te waarschuwen dat ze moeten inloggen.”
Eerder deze week stelde de PO-raad, voor primair onderwijs, dat zeker 7000 leerlingen buiten beeld zijn. “Ieder kind dat niet in beeld is, is er een te veel,” zei onderwijsminister Arie Slob vanmorgen. Hij maakt zich vooral zorgen over de eventuele onveilige thuissituatie van de onvindbare kinderen. “We moeten onverminderd doorgaan met proberen contact te zoeken en het vinden van kinderen met wie dat nog niet is gebeurd.”
Les in twee shifts
Schooldirecties en docenten werken aan scenario’s waarbij leerlingen na heropening gespreid naar school gaan. Er wordt nagedacht over lesgeven aan de helft van klassen, met een ochtend- en middagshift. Dit zegt Herbert de Bruijne, voorzitter van de Federatie Openbaar Primair Onderwijs Amsterdam. Hij spreekt van een optie van ‘gespreid openen’, die grote consequenties heeft voor lesroosters. “Daar zijn scholen druk over aan het nadenken.”
Daarnaast bereiden scholen aanpassingen in het lesprogramma voor, voor als ze na de meivakantie kunnen heropenen. “Je kunt niet doodleuk verder gaan met waar je half maart gebleven was.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
Nieuws Ook Zaanstad beklaagt zich over windmolenplannen Amsterdam
De gemeente Zaanstad heeft ernstige bezwaren tegen de bouw van 150 meter hoge windmolens bij de Noorder IJplas. Na de gemeenten Oostzaan en De Ronde Venen toont opnieuw een buurgemeente zich bezorgd over de Amsterdamse windmolenplannen. -
Vijf grote steden vragen kabinet om invoeren verhuurvergunning
Amsterdam en vier andere grote steden willen meer instrumenten om misstanden bij verhuur van woningen, zoals te hoge huren, slecht onderhoud en discriminatie aan te kunnen pakken. Ze vragen het demissionaire kabinet een systeem van verhuurvergunning in te voeren. -
College belooft vechtsportschool Pancration te helpen
Het college van burgemeester en wethouders belooft zich in te spannen om een geschikt onderkomen te vinden voor vechtsportschool Pancration in Noord. De sportschool is ‘op het sportieve en maatschappelijke vlak’ belangrijk voor de buurt. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan?
-
PREMIUM
Kunnen we ooit nog in De Zweef? Doek dreigt te vallen voor reizend festival De Parade
Het bekendste theaterfestival van Nederland staat op omvallen. Als Den Haag en de drie andere grote steden niet snel over de brug komen met noodsteun, valt deze zomer het doek voor De Parade. -
Politie doet onderzoek naar geweld bij demonstratie Museumplein
De politie doet aan de hand van beschikbaar beeldmateriaal aanvullend onderzoek naar het geweld zondag bij de verboden demonstratie op het Museumplein. Hierbij raakten twee agenten en een politiepaard gewond. Alle ingezette politiepaarden krijgen een medische check om na te gaan of er nog meer letsel hebben opgelopen. -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam