Volledig scherm
© Arie Kievit

55-jaar vermiste Jopie inderdaad dood gevonden in Canada

De langst vermiste persoon die stond afgebeeld op politie.nl is eindelijk definitief terecht. De politie hield een paar weken geleden nog een slag om de arm, maar bevestigt vrijdag dat de 55 jaar vermiste Jopie de Haas uit Amsterdam inderdaad is gecremeerd in Canada.

Jopie verdween in 1960 uit Amsterdam. De vrouw blijkt al ruim vijf jaar geleden in Canada te zijn overleden. Ze was prostituee op de Wallen in Amsterdam. Haar dochter Roos vertelde eerder aan het AD dat Jopie haar aan de barvrouw gaf en verdween.

Jarenlange zoektocht door dochter
Roos was jarenlang op zoek naar haar moeder. In 2008 schakelde ze Tros Vermist in. Er bleken wat sporen te zijn: Jopie zou naar Duitsland zijn gegaan, ook daar in de prostitutie te hebben gewerkt en te zijn doorgereisd naar Amerika of Canada. Maar er kwam niets uit. In binnen- en buitenland werd verder gezocht en na enkele teleurstellingen lijkt het in december 2015 toch raak.

Bij een nieuwe zoekactie werd op internet een aanwijzing gevonden over het overlijden van Johanna 'Dehaas', zoals haar achternaam veramerikaanst is, in 2010 op Vancouver Island in Canada. Met de hulp van lokale autoriteiten konden daarna officiële documenten worden gevonden, zoals de overlijdensakte.

Geen twijfel meer
Carlo Schippers van het Landelijk Bureau Vermiste Personen was jarenlang betrokken bij de zaak. ,,De kans was groot dat het om deze vrouw ging, maar we moesten nog een aantal zaken natrekken met behulp van de lokale autoriteiten. Bijvoorbeeld om - een overigens slechts denkbeeldige - identiteitsfraude uit te sluiten.

Via de begrafenisondernemer zocht Roos contact met haar nieuwe familie. Ook dat leverde veel aanvullende informatie en officiële documenten op. Zoals de overlijdensakte van Jopie de Haas en zelfs geboorteaktes van haar ouders. De namen en de geboortedata, alles klopt. Op basis daarvan kan ik zeggen dat ik geen twijfel meer heb.''

Broer en zussen
Roos is inmiddels al op bezoek geweest bij haar jongere broer en zussen in Canada, kinderen uit een huwelijk van Jopie de Haas en een Canadese man. ,,Via de uitvaartonderneming in Canada kreeg ik het nummer van Carol, die zou de crematie hebben geregeld. Dat bleek mijn zusje te zijn. Het was natuurlijk huilen, huilen, huilen toen we elkaar aan de telefoon hadden'', vertelt Roos. ,,Ik ben toen naar Canada gegaan en heb een paar dagen bij haar gelogeerd.''

Veel gelijkenissen
Ik schijn heel erg op Jopie te lijken. Mijn neefje kwam 's nachts thuis en schrok ervan: hij zei dat het net was alsof oma weer terug was. Ik schijn dezelfde manier van praten en bewegen te hebben en dezelfde gewoontes.'' Dat bleek ook toen Roos naar de supermarkt ging met haar zus. Ze pakte precies dezelfde artikelen die Jopie altijd pakte. Haar zus barstte in huilen uit.

Allemaal vernoemd naar Roos
,, Ik heet eigenlijk Rozemarijn, Rosemary op zijn Amerikaans. Alle kinderen hebben de naam 'Mary' gekregen. Ook kwam Roos erachter dat Jopie in september 2010 stierf aan longkanker. Vijf jaar eerder had Jopie ook al haar kinderen daar verlaten. ,,Ik denk dat Jopie niet wilde dat ze erbij zouden zijn als ze stierf.'' Volgens de verhalen die Roos heeft gehoord leefde Jopie een aantal jaren in de daklozenopvang en later bij een vrouw in een appartement. Ze bezocht zowel deze plekken als de plek waar Jopie's as is uitgestrooid.

Nog meer vragen
,,Ik heb eigenlijk alleen nog maar meer vragen gekregen. Jopie blijkt heel leuk te zijn geweest voor haar kinderen en altijd voor ze te hebben klaar gestaan in tijden van nood. Waarom dan niet voor mij?''

In ieder geval komen haar zus Carol en broer Bobby haar opzoeken in Nederland. ,,We hadden meteen een klik.''