60 schildpadden uit benarde situatie gered

Een inspecteur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft zondag op Schiphol zestig luipaardschildpadden uit een benarde situatie gered. De dieren waren op doorreis van Uganda naar Hong Kong, maar werden in veel te kleine kisten vervoerd.

,,Als je met levende dieren reist, worden ze bij een tussenstop door een dierenarts bekeken'', vertelt een woordvoerder van de NVWA over de ontdekking van de dieren. ,,Die zag dat de vervoerswijze van de dieren duidelijk niet in orde was.''

IATA, een organisatie die regels voor het reizen met een vliegtuig opstelt, heeft een speciale regelgeving voor het vliegen met levende dieren. ,,Volgens die regels moeten de schildpadden vervoerd worden in een doos met ventilatiegaten, zodat ze genoeg zuurstof krijgen. Daarnaast moeten er zogenaamde afstandhouders aanwezig zijn, wat een soort blokjes zijn die ervoor zorgen dat als er iets bovenop de doos geplaatst wordt, er nog genoeg ruimte is voor lucht.'' Een andere regel is dat de schildpadden hun pootjes en kop moeten kunnen strekken.

Deze 47 cm lange schildpadden zaten echter in kisten die waren onderverdeeld in vakjes van 45 cm. Hun kop of pootjes konden ze daardoor niet bewegen.

Dierenkwelling
Tegen de eigenaar is proces-verbaal opgemaakt wegens dierenkwelling. De schildpadden zijn in beslag genomen.