Aantal meldingen van discriminatie in Amsterdam ruim verdubbeld
In de regio Amsterdam zijn afgelopen jaar ruim twee keer zoveel meldingen van discriminatie als in 2019 gedaan bij het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA). Het aantal steeg van 595 naar 1309.
Meer dan de helft van de meldingen betrof discriminatie op basis van herkomst en huidskleur. Een groot deel daarvan volgde op het omstreden coronalied Voorkomen is beter dan Chinezen, dat dj Lex Gaarthuis vorig jaar draaide op Radio 10. Hij werd daarvoor wel aangeklaagd, maar niet vervolgd. Ook op andere manieren werden Aziatische Nederlanders racistisch bejegend of uitgescholden in verband met corona.
Daarnaast waren er meer meldingen van racisme tegen Nederlanders met een Afrikaanse achtergrond. Antizwart racisme is een groot probleem en een onderbelichte vorm van discriminatie die te weinig aandacht krijgt van onderzoekers en instanties, waarschuwde MDRA vorige zomer. Halverwege het jaar was er in Amsterdam nog een grote demonstratie van de Black Lives Matterbeweging.
Groeiend probleem
Het aantal meldingen van geweld en bedreiging nam voor het tweede jaar op rij toe. In 2019 werden 53 meldingen van bedreiging ontvangen, wat verdubbelde naar 107 meldingen in 2020. In iets meer dan 15 procent van de gevallen ging het om bedreiging op grond van seksuele geaardheid. In 2019 kwamen 20 meldingen binnen over geweldsincidenten. Dat aantal groeide naar 45 meldingen in 2020.
De meeste gemelde gevallen van discriminatie speelden zich af op de arbeidsmarkt. Dat gebeurde vooral op de werkvloer of tijdens de wervings- en selectieprocedures. Er werd daar gediscrimineerd op basis van afkomst of huidskleur, geslacht, leeftijd, beperking of chronische ziekte en godsdienst, aldus MDRA.
In september bleek uit een onderzoek van de Dienst IOS van de gemeente Amsterdam dat 21 procent van alle Amsterdammers die zijn afgewezen bij een sollicitatie, dit ervaart als een gevolg van discriminatie. Destijds zei wethouder Rutger Groot Wassink te vrezen dat arbeidsdiscriminatie toeneemt door de coronacrisis. “Het aantal banen daalt, dus werkgevers kunnen kiezen uit meer sollicitanten. Deze toegenomen keuzevrijheid kan discriminatie versterken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Meldpunt Discriminatie: antizwart racisme is alledaags, overal én onderbelicht
-
Nieuws
AEB opnieuw in de verkoop, maar de gemeente houdt de scheidingsinstallatie
Ook na het mislukken van de verkoop aan het Chinees-Rotterdamse afvalbedrijf AVR houdt Amsterdam voet bij stuk: AEB wordt verkocht. Met één verschil: de scheidingsinstallatie die onder meer plastic en papier uit huisvuil haalt, blijft buiten de verkoop.Amsterdam -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
indebuurt.nl
Binnenkijken bij Adrienne: 'Ik woon in een toeristische attractie'
Adrienne is geboren in Amsterdam, maar heeft tijdens haar jonge jaren op veel verschillende plekken in de wereld gewoond. Inmiddels woont ze ruim vijftien jaar terug in Nederland, waarvan heel wat jaartjes aan het Singel. “Het is een van de rustigere grachten, je zit zo in een winkelgebied bij de 9 Straatjes of de gezellige Spuistraat!”
-
11
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
-
-
Lezersbrieven
Lezers delen herinneringen aan stringskater Henri Pronker: ‘Pas later besefte ik hoeveel moed en lef hij had’
Paradijsvogel Henri Pronker, die in Amsterdam bekendstond als de stringskater, is donderdag op 66-jarige leeftijd overleden. Lezers van Het Parool reageren: ‘Hij was een icoon voor het vrije Amsterdam uit mijn jeugd.’ -
Trots Aziaat te zijn, maar woedend omdat anti-Aziatisch racisme onderbelicht blijft
Multifunctioneel was de paraplu waarop een man met tape zijn boodschap ‘Aziatisch én Amsterdammer’ had geplakt. Hij was één van de enkele honderden die zaterdagmiddag het barre weer trotseerden om op het Museumplein te ageren tegen anti-Aziatisch racisme.