Volledig scherm
Vlnr: Anna de Hooge, Dirk van Baren, Jorris Nuijens en Jan-Bert Vroege © Josien Wolthuizen

Actie in het Zara-pashok voor (Syrische) lhbt'ers

Bij de Zara in de Kalverstraat is woensdagavond een bescheiden demonstratie gehouden door enkele raadsleden en lhbt'ers.

De demonstratie had een dubbele aanleiding. Eerst was er vorige week een incident met een groep Syrische lhbt-vluchtelingen. Zij werden in de Zara aan de Nieuwendijk belaagd, bedreigd en mishandeld door een andere klant. De man, een 21-jarige Amsterdammer, riep dat hij lid was van de Moslimbroederschap en een transvrouw uit de groep maakte hij uit voor 'kafir'; een ongelovige die dood zou moeten. Ook kreeg een van de Syrische lhbt'ers een klap in zijn gezicht.

Volgens de groep deden de beveiligers van Zara niets en werden ze zelfs uitgelachen. De bedreigde groep werd uiteindelijk uit de zaak verwijderd en heeft een winkelverbod van een jaar gekregen.

'Niet welkom'
Een andere aanleiding was de column van publicist Mounir Samuel, die gisteren op Gay.nl verscheen. Hij schreef dat je bij Zara als man geen vrouwenkleding mag passen in de vrouwenkleedkamers en vice versa. "Het bedrijf maakt zich al jarenlang schuldig aan een hardnekkige scheiding van de seksen die nauwelijks voor het Saoedische Koninkrijk onderdoet," aldus Samuel. "Ik ben tot drie keer toe weggestuurd toen ik mannenkleding wilde passen in de mannenkleedkamer. Ik was geen man, zeiden ze. Ze bepalen voor jou wat je geslacht is. Als je geen man of vrouw bent, ben je eigenlijk niet welkom."

Het was voor Jorrit Nuijens, raadslid bij GroenLinks, genoeg aanleiding om een demonstratie te houden, waarbij mannen vrouwenkleding zouden passen in de vrouwenkleedkamers en andersom. Echt succesvol was de demonstratie niet, want het personeel van Zara bleek goed geïnstrueerd: don't feed the dogs en laat iedereen vanavond z'n gang gaan. Al was dat wel onder toeziend van een blik beveiligers en zelfs enkele politieagenten in burger.

Smaak
Nuijens heeft in ieder geval plannen om nog eens terug te gaan en weer te proberen om als man een jurk te passen in de vrouwenkleedkamers. En misschien daarna wel nog een keer. Gewoon om te kijken hoe het Zara-personeel reageert. Of hij de jurk ook gekocht heeft? "Nee, het was toch niet helemaal mijn smaak."

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.