Advocaat Korver: ‘Slachtoffers verworden tot toeschouwers in hun proces’
Slachtoffers van ernstige misdrijven en nabestaanden van omgebrachte slachtoffers dreigen door de coronamaatregelen ‘te verworden tot toeschouwers in hun eigen rechtszaak’, doordat ze veelal worden geweerd uit rechtszalen.
Delen per e-mail
Dat stelt de Amsterdamse advocaat Richard Korver, voorzitter van het Landelijk Advocaten Netwerk voor Gewelds- en Zedenslachtoffers (LANGZS), in een open brief aan de Raad voor de Rechtspraak. ‘De zaken lopen bepaald niet soepel’, stelt hij.
Als de slachtoffers en nabestaanden geluk hebben, kunnen ze nog terecht in een zaal waarin ‘hun’ strafzaak via een videoverbinding is te volgen. In andere gevallen kunnen ze het proces slechts van afstand volgen via beveiligd videobellen of zelfs alleen via een telefoonverbinding.
Vanwege de coronamaatregelen gingen in de rechtbanken en gerechtshoven sinds medio maart alleen (voorbereidende) zittingen in de ‘urgentste’ strafzaken door en werd publiek geweerd. Dat betekende volgens de advocaten dat ook slachtoffers de zittingen niet meer fysiek mochten bijwonen. Mochten ze wél binnen, dan mochten ze geen naaste meenemen die ze emotioneel kon bijstaan.
Zelfs geen partner
“Wij maken nu mee dat slachtoffers, na hevig protest door hun raadslieden, uiteindelijk wel worden toegelaten, maar geen ondersteuning mee mogen nemen, zelfs niet bijvoorbeeld hun partner,” schrijft Korver. “Het beleid lijkt in strijd met de wet en in ieder geval met de bedoeling van de wetgever.”
Slachtoffers krijgen vaak pas op het laatste moment te horen waar ze aan toe zijn tijdens de zitting, of dat de zitting helemaal niet doorgaat.
‘Onnodige stress’
Korver, in zijn klacht aan voorzitter Henk Naves van de Raad voor de Rechtspraak: “Het gaat hier telkens om slachtoffers van ernstige misdrijven, bijvoorbeeld verkrachting, poging doodslag, moord et cetera. Het behoeft geen betoog dat het zo kort tevoren afblazen van een zitting veel onnodige stress met zich brengt.”
Korver roept de rechtspraak op de belangen van de slachtoffers ‘weer volledig te eerbiedigen’ als de rechtbanken vanaf maandag weer wat ruimer opengaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
22
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt. -
Gewapende woningoverval op de Marnixkade
Bij een woning op de Marnixkade in Amsterdam heeft zaterdagmiddag een gewapende overval plaatsgevonden. De recherche doet onderzoek en roept getuigen op zich te melden. -
Nieuws
Duitse topcrimineel Thomas Drach opgepakt in Amsterdam
Een beruchte Duitse crimineel, Thomas Drach, is vorige week donderdag opgepakt in Amsterdam. Dat melden meerdere Duitse media deze week. -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst. -
Léon de Lange voorgedragen als burgmeester Landsmeer
Léon de Lange is door de gemeenteraad van Landsmeer voorgedragen als nieuwe burgemeester. De Lange is nu nog namens D66 wethouder in de gemeente Weesp.
-
Online winkelen om de hoek: Crisp haalt 30 miljoen euro op
De Amsterdamse websuper Crisp heeft 30 miljoen euro groeigeld opgehaald. Met het geld wil het bedrijf, dat zich richt op lokale producten van boeren, speciaalzaken en Nederlandse leveranciers, verder groeien. -
PREMIUMVIDEO
Samenvatting | PSV - Ajax
-
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam