Volledig scherm
Forensische opsporing op de plek waar het babylijkje werd gevonden © Maarten Brante

Agente nog steeds van slag door vondst dode baby Sloterplas

,,8 juni 2016 kreeg ik een melding die mij altijd bij zal blijven", schreef forensisch rechercheur Judith vandaag op Facebook. Zij deed onderzoek bij de Sloterplas, waar die dag een dode baby werd gevonden. De agente is nog steeds bezig met het verwerken van deze zeer nare ervaring.

Quote

Met woorden is niet te beschrij­ven wat het met mij deed

Judith, forensisch rechercheur

Aan de Oostoever van de Sloterplas, in Amsterdam-West, werd begin juni het babylijkje gevonden in een tas. Het bleek om een pasgeboren jongetje te gaan. Nadat een wandelaar de tas met het dode kindje had gevonden, kwamen er al snel forensisch rechercheurs ter plekke.

Een van hen was Judith. ,,Rustig benaderde ik de plek waar je was aangetroffen", schrijft ze. ,,Stiekem hoopte ik dat je een pop was. Maar één blik was voldoende. Een baby gewikkeld in sjaals, verpakt in een tasje. Een mooi, gaaf en klein kindje."

Quote

Tot op de dag van vandaag heb ik de stille hoop dat jouw moeder zich zal melden

Judith, forensisch rechercheur

Intense emotie
Hoewel forensisch rechercheurs vaker vervelende dingen zien, kwam dit beeld hard binnen bij Judith. ,,Met woorden is niet te beschrijven wat het met mij deed." Ze bleef professioneel en probeerde zorgvuldig onderzoek te doen. Voor zover dat lukte. ,,Het onderzoek werd overschaduwd door emotie. De tranen rolden soms over mijn wangen. Ik liet ze gaan."

Judith was niet de enige agent die aangeslagen was door de vondst van het babylijkje. ,,Bij aankomst stonden al vele collega's op ons te wachten. Op de plaats delict was een bijzondere, intense emotie voelbaar."

Rustplaats
Hoe de baby om het leven is gekomen is nog niet bekend. De politie is nog steeds op zoek naar de ouders van het jongetje. ,,Tot op de dag van vandaag heb ik de stille hoop dat jouw moeder zich zal melden", schrijft Judith. ,,Want al draag ik je mee in mijn hart, jouw moeder heeft jou onder haar hart gedragen."

Het kindje wordt maandag begraven op de Begraafplaats Sint Barbara aan de Spaarndammerdijk. Dan kan ook Judith deze vervelende periode proberen af te sluiten. Volgens haar is het tijd om afscheid te nemen. Al zou ze het liefst zien dat de moeder van het jongetje ook aanwezig is bij de dienst. ,,Zij zou degene moeten zijn die jou voor de laatste keer in haar armen naar je rustplaats brengt."