Volledig scherm
© anp

Ajax verwijdert uit voorzorg kunstgrasvelden

Ajax gaat vier trainingsvelden met de veelbesproken rubberen korrels op trainingscomplex De Toekomst vervangen.

De club zegt dit uit voorzorg te doen nadat in een uitzending van Zembla onlangs door verschillende wetenschappers zorgen werden geuit over kankerverwekkende stoffen in dit zogeheten rubbergranulaat. Dit zou in het lichaam van sporters terecht kunnen komen. 

Minister Edith Schippers (Sport) heeft het RIVM opdracht gegeven opnieuw te onderzoeken of de rubberkorrels op kunstgrasvelden de gezondheid kunnen schaden. Het RIVM verwacht nog dit jaar met conclusies te kunnen komen.

Alternatieven
Ajax zegt dit onderzoek niet af te willen wachten en nu al maatregelen te willen nemen. Een woordvoerder van de club benadrukt wel dat nog nergens is aangetoond dat de velden ook echt schadelijk kunnen zijn.

Omdat de kunstgrasvelden van Ajax veel meer worden gebruikt dan bij een amateurclub, is er nu al gekeken naar de mogelijkheid om de velden te vervangen. "We voelen ons verantwoordelijk voor de spelers," aldus de woordvoerder.

Ajax heeft donderdag in een brief ouders van jeugdspelers op de hoogte gebracht van de plannen. Wanneer de velden vervangen worden, is nog niet duidelijk. Mogelijk gaat het gedeeltelijk gebeuren. Het voetbal gaat komende weken op de velden gewoon door.

Volgens de club zijn er verschillende alternatieven voor de velden met rubberkorrels mogelijk en wordt er nog onderzocht welke variant het beste is. 

Commotie
Het mogelijke gevaar van het kunstgras zorgde afgelopen week voor commotie onder voetbalbestuurders en clubleden. In Amsterdam gaan voorlopig alle wedstrijden gewoon door. De gemeente Amsterdam, eigenaar van 78 kunstgrasvelden met rubbergranulaat, volgt daarin het advies van het RIVM. 

De gemeente adviseert de spelers zich na het voetballen wel goed te wassen.

PSV
Bij PSV zien ze geen reden om het kunstgras op De Herdgang te vervangen. Het hoofdveld en een volledig bijveld zijn niet voorzien van de inmiddels omstreden rubberen korrels, maar van kurk. Daarnaast heeft PSV op De Herdgang nog de beschikking over een half kunstgrasveld waar wel rubberen korrels op liggen. Dit veld wordt sporadisch gebruikt, geeft hoofd jeugdopleidingen Art Langeler aan.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.