Volledig scherm
Op bewakingsbeelden is te zien hoe een bejaarde oproeper tot het gebed wordt mishandeld door een man die een broer zou zijn van de imam. © Screenshot Facebook

Al Ummah Moskee in Amsterdam opgezadeld met radicale imam

De Al Ummah Moskee in Amsterdam-Nieuw-West, een van de grootste gebedshuizen van Nederland, zit opgezadeld met een radicale imam.

Vlak voor de zomervakantie is een door salafisten beheerst moskee­bestuur vervangen door bestuurders die een gematigdere islamitische stroming vertegenwoordigen. Maar kort voor die machtsovername kreeg de imam volgens ingewijden een lang­jarig contract, waardoor de moskee nu nog met hem zit opgezadeld.

De imam zit volgens een bestuurslid op dit moment in Marokko en was niet bereikbaar voor commentaar. 

,,De preken van deze imam wijken af van wat de leden gewend zijn," bevestigt Khalil Aitblal, die als oud-woordvoerder van de Unie van Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam gesprekken heeft gevoerd met betrokkenen. ,,Het huidige bestuur vaart een positieve koers. De bestuurders zitten in hun maag met de imam."

Bestuursleden afgetreden
De machtsstrijd met de salafisten is de laatste weken opgelaaid. Deze maand zijn drie bestuursleden van de moskee aan het August Allebéplein afgetreden. Volgens een ingewijde die anoniem wil blijven heeft het te maken met de angst verder verstrikt te raken in het venijnige conflict.

Gisteren kwamen via Het Parool bewakingsbeelden naar buiten waarop te zien is hoe een bejaarde oproeper tot het gebed wordt mishandeld door een man die een broer zou zijn van de imam. De politie is op zoek naar de dader.

Volgens een ingewijde is het de derde keer dat de man betrokken is bij geweld rond de moskee. Hij zou zelf als imam actief zijn geweest in verschillende moskeeën elders in Nieuw-West. ,,Het is een familienetwerkje dat banden heeft met een paar moskeeën in Amsterdam," zegt oud-woordvoerder Aitblal.