Amstelveen maant andere aandeelhouders Eneco
De gemeente Amstelveen doet een dringend beroep op Rotterdam, Den Haag en Dordrecht om hun aandelen in energiebedrijf Eneco niet te verkopen.
Delen per e-mail
Als het aan Amstelveen ligt, fluiten de gemeenteraden van deze steden hun eigen wethouders terug.
Als aandeelhouders kunnen gemeenten aansturen op meer duurzame energie, vindt Amstelveen. Daarom besloten de wethouders Herbert Raat (Financien) en Peter Bot (Duurzaamheid) vorige week al dat Amstelveen zijn Eneco-aandelen liefst houdt.
Groene strategie
Als kleine aandeelhouder, voor 1,5 procent eigenaar van Eneco, stelt Amstelveen zich eigenwijs op. De wethouders van Rotterdam (32%), Den Haag (17%) en Dordrecht (9%) hebben hun besluit al genomen. Als het aan hen ligt gaat Eneco een nieuwe toekomst tegemoet onder de vleugels van een andere, lees: private eigenaar.
Nu Eneco is gesplitst in een netwerkbedrijf en een leveringsbedrijf zien ze geen reden om het commerciële leveringsbedrijf in publieke handen te houden.
Wethouder Raat richt zich nu in een persbericht tot de raadsleden van deze steden. "Ik hoop dat andere gemeenteraden net zoals het Amstelveense college van B en W ervoor kiezen om hun aandelen en daarmee een duurzame toekomst niet in de uitverkoop te doen. Kortom: kiezen voor de duurzame lange termijn in plaats van een eenmalige zak met geld."
Je moet er niet aan denken dat Eneco in handen valt van een bedrijf als Shell
Onder de vleugels van de gemeenten heeft Eneco zich ontwikkeld tot een energiebedrijf met een ronduit groene strategie. Maar Amstelveen vreest dat Eneco onder een nieuwe eigenaar toch weer inzet op fossiele energie.
"Bij verkoop kunnen de aandelen in handen komen van een partij die het bedrijf gaat gebruiken om hun grijze energie meer te laten renderen," waarschuwt Raat. "Eneco is een belangrijke speler bij de energietransitie," vult wethouder Bot aan. "Bij verkoop aan een private partij hebben wij geen invloed meer op deze duurzame strategische koers."
Opnieuw overwegen
Amstelveen verwijst verder naar hoogleraar Duurzaamheid en Transities Jan Rotmans die zaterdag in het Algemeen Dagblad de gemeenten ook al waarschuwde. "Eneco verkopen aan de hoogste bieder helpt de energietransitie niet," schreef hij. En: "Je moet er niet aan denken dat Eneco in handen valt van een bedrijf als Shell."
Voor 31 oktober moeten 53 gemeenten beslissen wat ze doen met hun aandelen Eneco.
Amstelveen kondigt al wel aan dat het de verkoop van aandelen opnieuw gaat overwegen als een ruime meerderheid van gemeenten toch besluit hun belang in Eneco van de hand te doen.
Amstelveen wil niet als kleine aandeelhouder achterblijven in een door een private koper gerund energiebedrijf.
Verder in het nieuws
-
Avianka Aventurin eerste jongerenburgemeester
Avianka Aventurin is maandagavond tijdens het Talent Award Gala in Theater de Meervaart uitgeroepen tot jongerenburgemeester van Amsterdam. -
Van Lammeren (PvdD) biedt Simons excuses aan
Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, heeft zijn excuses aangeboden aan Sylvana Simons. Hij geeft aan dat zijn woordkeuze in het debat over het schietincident bij De Nederlandsche Bank onjuist was. -
Gemeente kan Amsterdammers niet helpen door grote storing
De gemeente heeft maandag sinds 11.00 uur te kampen met een ict-storing waardoor Amsterdammers bij de stadsloketten niet geholpen kunnen worden met burgerzaken. -
Update Schietpartij in Schoolmeesterstraat West
In de Schoolmeesterstraat in West heeft maandag even voor 15.00 uur een schietincident plaatsgevonden. -
Michelinchef opent één-tafelrestaurant Naylor's
Eten in de keuken van Vermeer Amsterdam? Dat kan. Michelinchef Chris Naylor opent deze week Naylor's, een exclusief één-tafelrestaurant.
-
Veel belangstelling voor Alle Rembrandts
De grote Rembrandt-expositie in het Rijksmuseum heeft in de eerste dagen bijna 15.000 bezoekers getrokken. -
Café Kadoelen illegaal gesloopt door eigenaar
Café Kadoelen, dat sinds 27 januari gekraakt was, is vanochtend door de politie ontruimd. Direct na de ontruiming liet de eigenaar van het pand het gedeeltelijk slopen om het onbewoonbaar te maken. -
Brand Vossius Gymnasium ontstaan in dimmer
De brand in het Vossius Gymnasium is ontstaan in een dimmer. Volgens een woordvoerder van de brandweer kon het vuur vervolgens via een schacht boven het plafond komen.