Volledig scherm
© anp

Amsterdam benoemd tot innovatiefste stad van Europa

Amsterdam is de nieuwe innovatiehoofdstad van Europa. Dat maakte EU-commissaris Carlos Moedas (Onderzoek) vrijdag bekend in Brussel. Aan de titel is 950.000 euro verbonden. ,,We zijn heel erg blij met deze prijs'', reageert de Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren (Economie).

,,De stad krijgt deze waardering dankzij het lef en de ideeën van een heleboel mensen. Ik denk aan alle creatieve ondernemers en vooruitstrevende wetenschappers die zich op hun plek voelen in Amsterdam. We hadden al een tijd het idee dat we voorop liepen. Dit is de bevestiging ervan'', aldus wethouder Ollongren. 

Amsterdam was genomineerd voor zijn benadering van slimme groei, start-upbedrijven, leefbaarheid en digitale sociale innovatie. Steden met meer dan 100.000 inwoners mogen meedingen. 

Eindhoven
Tot de negen steden die de finale haalden behoorde ook Eindhoven, voor het combineren van digitale technologie met een 'slimme' stedelijke verlichtingsstrategie. Berlijn, Glasgow, Milaan, Oxford, Parijs, Turijn en Wenen stonden ook op de shortlist.

Barcelona werd twee jaar geleden uitgeroepen tot de eerste 'iCapital'.

Podiumplek
Turin werd tweede en krijgt een ton, Parijs, dat derde werd, mag 50.000 euro besteden. Volgens Moedas komt Amsterdam de titel toe vanwege zijn 'holistische visie in en op de stad'.

Robert-Jan Smits, die bij de Europese Commissie de afdeling leidt die de prijs heeft ingesteld, feliciteert Amsterdam. ,,De stad faciliteert innovatie op vele manieren waarbij openheid, creativiteit, pragmatisme en samenwerking vooropstaan. Dat zien we bijvoorbeeld terug in het grote aantal start-ups, hightech bedrijven, de twee topuniversiteiten en het science center NEMO.