Amsterdam gaat met coaches en tegoedbonnen energiearmoede te lijf
De gemeente Amsterdam gaat meer doen om burgers met lagere inkomens te beschermen tegen stijgende energieprijzen, schrijven wethouders Marieke van Doorninck (Duurzaamheid), Marjolein Moorman (Armoede) en Jakob Wedemeijer (Wonen) in een brief aan de gemeenteraad.
Er komen onder meer tegoedbonnen voor energiebesparende maatregelen. Ook gaat de stad in gesprek met woningcorporaties en energieleveranciers om betaalproblemen bij bewoners te voorkomen en coulance te bieden om schulden tegen te gaan. Om diezelfde reden komt er met deze partijen ook een crisisoverleg op de ambtswoning. De stad wil daarnaast lobbyen bij het Rijk om arme inwoners te ontzien en de woningvoorraad snel te verduurzamen.
Door de stijgende gasprijzen zijn er veel zorgen dat de energiearmoede in Nederland hard toeneemt, met toenemende spanning in de maatschappij als gevolg. Nu al gaat het om een half miljoen mensen die meer dan tien procent van hun inkomen besteden aan energie en dus onder het label ‘energiearm’ vallen. In delen van Noord, Nieuw-West en Zuidoost komt in Amsterdam de meeste energiearmoede voor.
De gemeente heeft vanaf november zo’n 43.000 waardebonnen beschikbaar (à 70 euro) voor burgers met een laag inkomen, onder meer te besteden aan tochtstrips, Ledlampen en radiatorfolio. De bonnen worden gericht aangeboden aan huurders in wijken met veel energiearmoede en bewoners van ontwikkelbuurten. Zij worden ook benaderd door partners zoals woningcorporaties en voedselbanken; wellicht ook via de Stadspas.
Energiecoaching
Tegelijkertijd zet de stad verder in op huis-aan-huisenergiecoaches. Deze coaches gaan in wijken met veel energiearmoede langs de deuren met gratis besparingsproducten. Doel is om in 2022 twaalfduizend Amsterdammers met een laag inkomen te helpen. De stad gaat ook meer energiecoaches werven voor een al lopend traject van Stichting !Woon.
Eerder bleek uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam dat energiecoaches alleen niet genoeg zijn om Amsterdammers te helpen tegen de exploderende gasrekening. ‘Hoewel energiecoaching niet dé oplossing is, biedt het voor lagere inkomens wel gemiddeld 100 euro besparing per jaar en door de hogere energieprijzen is het bespaareffect waarschijnlijk hoger,’ schrijven de wethouders.
Op de lange termijn wil de stad vooral de afhankelijkheid van inwoners van fossiele brandstoffen zoals gas verkleinen, door zoveel mogelijk woningen te verduurzamen. Daaronder vallen al lopende initiatieven, zoals afspraken met woningcorporaties om het energielabel van de woningvoorraad te verbeteren, of te plaatsen zonnepanelen op de daken van corporatiewoningen. Voor dat laatste project is 4 miljoen euro beschikbaar. Ook Verenging van Eigenaren (VvE’s) worden ondersteund bij verduurzamingsinitiatieven.
Warmtenet
In Zuidoost investeert de gemeente daarbij 41 miljoen euro om duizenden woningen te verduurzamen en aardgasvrij te maken. Het geld is afkomstig van het Rijk en de regelingen die eruit voortkomen zijn gericht op VvE’s en woningcorporaties.
De stijging van de aardgasprijs maakt volgens de wethouders ook de ontkoppeling van de gas- en warmteprijs ‘urgent’, omdat warmtenetten dan een aantrekkelijk alternatief worden. De gemeente heeft hiervoor onder meer afspraken gemaakt met Westpoort Warmtenet om een gematigd prijsbeleid te voeren, in plaats van de maximumtarieven die doorgevoerd mogen worden vanwege de stijgende aardgasprijs.
Kabinet komt burgers tegemoet met 400 euro
Vrijdag kondigde het kabinet een compensatie aan van gemiddeld 400 euro per huishouden voor de stijgende energieprijzen. De Amsterdamse wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) is blij dat het Rijk actie onderneemt, maar ziet het ook als een ‘gemiste kans’. Ze noemt het een ‘ongerichte maatregel’ waarvan het geld vooral terecht gaat komen bij ‘mensen die het niet nodig hebben’.
“Een tegemoetkoming richting de lage- en middeninkomens, waar de pijn het hardst gevoeld wordt, was meer op zijn plaats geweest. Daarbij neemt deze maatregel de prikkel tot besparing weg bij de groepen die zich investeringen die leiden tot energiebesparing wél kunnen permitteren.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
PREMIUMVIDEO
Eneco: niet belasting op gas verhogen, maar wel belasting elektriciteit verlagen
Het kabinet beraadt zich vandaag over de hoge energieprijzen. We vroegen drie deskundigen om advies. Wat zouden zíj doen? -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
PREMIUMInterview
Revolutie in opsporing zware criminelen: ‘Geldstroom ontregelen veel effectiever dan afpakken’
De massale onderschepping van crimineel berichtenverkeer leidt tot een omwenteling in de opsporing. Plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Janneke de Smet-Dierckx: ‘Door de geldstroom van criminelen te ontregelen zijn we veel effectiever dan met afpakken.’ -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen.
-
indebuurt.nl
Amsterdammer Glenn is slaapcoach: 'Je kunt écht leren om beter te slapen en dit is hoe'
Slapen Amsterdammers wel genoeg? En zo niet, komt dat dan door de drukte van de stad? Moeten we allemaal in een hutje op de hei gaan zitten om een beetje een goed slaapritme te vinden of kan het ook gewoon in de Pijp en in de Bijlmer? Volgens slaapcoach Glenn (30) kan het prima! -
-
-
indebuurt
Toen in: achter deze deur aan de Prinsengracht zat vroeger een pretpark
In de 16 eeuw stond er een pretpark midden in onze stad. Of nou ja, destijds was het aan de rand van de stad. De Jordaan en de Grachtengordel bestonden namelijk nog niet. Het is nu niet meer voor te stellen, maar als je goed zoekt, vind je nog wat overblijfselen. -
update
Madonna geeft tweede concert in Amsterdam, geen Coldplay-taferelen in wachtrij
Queen of Pop Madonna geeft op 2 december een tweede concert in Ziggo Dome in Amsterdam. Hoewel fans voor een fijne plek al snel 200 euro kwijt zijn, is de belangstelling volgens organisator Mojo groot.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam