Volledig scherm
© anp

Amsterdam kijkt weer naar islamitische school

De gemeente Amsterdam moet opnieuw kijken naar een huisvestingsaanvraag van de Stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam (SIO). Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam bepaald, zo werd vrijdag bekend.

Volgens de rechter heeft de hoofdstad de aanvraag voor deelname aan het huisvestingsprogramma 2014 en 2015 niet op de juiste manier behandeld. In augustus vorig jaar werd bekend dat de gemeente tegen de komst van de omstreden islamitische scholengemeenschap was. Hiertegen maakte de SIO bezwaar, waarop de gemeente de afwijzing van de aanvragen herriep en buiten behandeling stelde.

Dwangsom 
De rechter vindt deze gang van zaken niet goed en meent dat de gemeente binnen zes weken een nieuw besluit op het bezwaar moet nemen. Doet ze dat niet, dan volgt een dwangsom van 200 euro per dag met een maximum van 30.000 euro.

Het stadsbestuur wilde er niet aan meewerken nadat een bestuurslid van de stichting op zijn Facebookpagina steun had betuigd aan de islamitische terreurorganisatie IS, die actief is in Syrië en Irak. Daarnaast waren er nog allerlei zaken onduidelijk, bijvoorbeeld over de samenstelling van het bestuur en het bevoegde gezag.

De rechter deed in december al een vergelijkbare uitspraak over een schooljaar eerder. Daar is de gemeente tegen in beroep gegaan. Volgens een woordvoerster wordt die uitspraak in juli verwacht en zal naar aanleiding daarvan ook worden beslist over het vonnis dat vrijdag naar buiten kwam. ,,Tot die tijd doen wij hierover geen mededelingen'', liet ze weten.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement